Kako sivi soko kontroliše svoju smrtonosnu brzinu

Nije lako biti najbrža životinja na zemlji. Ali siv soko je opremljen svom potrebnom tehnologijom da kontroliše svoju smrtonosnu brzinu.

Najbrža životinja na Zemlji ne provodi mnogo vremena na kopnu. Sivi soko većinu svojih dana provodi leteći visoko na nebu u potrazi za hranom. Njihova maksimalna brzina prelazi 389kmh

Da bi postigao svoju jedinstvenu brzinu, sivi soko ima oblik tela poput suze, krila koja minimiziraju otpor vazduha i kruto perje, kao i snažno telo, i otkucaje srca do 900 otkucaja u minuti. Ali čak ni ove osobenosti nisu dovoljne da ga dovedu u smrtnu brzinu.

Kako njegove oči mogu da se fokusiraju na žrtvu sa jedne milje i da se fokusiraju na metu tako velikom brzinom? Prvo, peregrinsko oko ima 4-5 puta više vizuelnih ćelija (foto senzora) od naših očiju. Drugo, oko sokola ima dodatni poklopac koji sprečava oštećenja vetrom. U suštini, membrana služi kao kapak koji se može zatvoriti bez ograničavanja njegove vidljivosti. Treće, ima tamnu mrlju ispod oka. Ovo minimizira odsjaj.

Kako disati tako velikom brzinom? Vazduh velike brzine koji prolazi kroz sokolov kljun onemogućava normalno disanje. Neki izvori kažu da je pritisak u plućima toliko visok da može izazvati pucanje pluća mnogih životinja. Za ovo, jastreb ima posebne kosti u obliku konusa koje vire iz nozdrva. ) Ove kosti kontrolišu protok vazduha koji dolazi. Tada soko može bezbedno da diše. Zaista, to je divna kreacija prirode.

.Priroda je bogata korisnim idejama i rešenjima složenih inženjerskih problema. Jednu po jednu otkrivamo ove ideje i primenjujemo ih na modernu tehnologiju. 🦅❤️🌍

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments