Pećina Koskje

Pećina Koskje koju je 1985. godine otkrio francuski ronilac Henri Koskujer, istražujući duboke vode uz obalu Marselja u Francuskoj, prepuna je praistorijskih slika i gravura na stenama koje datiraju još od 27.000 godina pre nove ere. Polovina njih prikazuje životinje iscrtane podebljanim linijama, kao što su bizoni, antilope, kozorozi, foke i brojne vrste konja.

Do nje se može doći samo kroz prirodni tunel dugačak 137 metara čiji se ulaz nalazi 36 metara pod vodom. U poslednjem ledenom dobu kada je pećina bila naseljena, nivo mora je bio 120 metara niži od današnjeg, a obala se nalazila nekoliko kilometara dalje prema moru od sadašnje obale. Arheolozi veruju da pećina nije bila ni blizu vode, već da je bila okružena travnjakom. Globalno zagrevanje naše planete odgovorno je za njeno potapanje pre nekih 10.000 godina.

Međutim, danas je prava opasnost za pećinu porast nivoa mora, koji preti da je potopi. Zato istraživači brzo rade na digitalizaciji i mapiranju pećine i njenih umetničkih dela kako bi je sačuvali za buduće generacije i stvorili virtuelnu repliku ovog neverovatno retkog dela, nasleđa koje su stvorili ljudi iz Paleolita.

Izvor fotografija: Cosquer Méditerranée/FB; Wikimedia.
Fotografije uredio: @Oficijalnastranicazanimljivo/FB.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments