Bijelo dugme rođeno je..

1.1.1974 – Rođeno Bijelo dugme. VIS Jutro iz Sarajeva zvanično je 1. januara 1974. godine postao Bijelo dugme. Krštenje se formalno dogodilo na grupnom koncertu dočeka Nove godine u Skenderiji, na kojem su i oni nastupili. Tadašnju postavu činili su: Goran Bregović (gitara), Željko Bebek (vokal), Ipe Ivandić (bubnjevi), Vlado Pravdić (klavijature) i Jadranko Stanković (bas), ali ga je poslije nekoliko mjeseci smijenio Zoran Redžić.

Ako niste znali: Osnivači grupe Jutro, ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić i Goran Bregović, nešto ranije razišli su se u muzičkim idejama i prekinuli suradnju koju su počeli u jesen 1971.

Očigledno je: Bregović se autokratski nameće na čelo grupa u kojima radi, ali – vrijeme je pokazalo – on je lider koji zna što hoće i koji ostvaruje najbolje rezultate. Dakle, s obzirom da je Arnautalić bio taj koji je odredio naziv benda, nedugo po svom odlasku ostatku ekipe nije više dopuštao da ga nastave koristiti.

No, važna je bila i činjenica da je u Ljubljani još od 1970. djelovao rock sastav koji se također zvao Jutro. Zbog toga je Bregović, već tada ponesen nekim svojim novim muzičkim idejama i vrlo ozbiljnim ambicijama, odlučio da oni trebaju dobiti atraktivan i neobičan naziv koji će odmah zagolicati pažnju publike. Tako je za ime grupe spontano odabran dio naslova njihove već prilično poznate pjesme iz razdoblja Jutra, “Kad bih bio bijelo dugme”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Enregistrement à Binance

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/fr/register?ref=W0BCQMF1

20bet
7 months ago

Apoiar ferramentas de apostas e estar equipado com uma plataforma diversificada de transações financeiras, a 20Bet oferece suporte tangível aos jogadores. Este é um lugar onde eles podem apostar com dinheiro real, respaldados por concorrentes de diversas disciplinas esportivas. 20bet