Bijelo dugme rođeno je..

1.1.1974 – Rođeno Bijelo dugme. VIS Jutro iz Sarajeva zvanično je 1. januara 1974. godine postao Bijelo dugme. Krštenje se formalno dogodilo na grupnom koncertu dočeka Nove godine u Skenderiji, na kojem su i oni nastupili. Tadašnju postavu činili su: Goran Bregović (gitara), Željko Bebek (vokal), Ipe Ivandić (bubnjevi), Vlado Pravdić (klavijature) i Jadranko Stanković (bas), ali ga je poslije nekoliko mjeseci smijenio Zoran Redžić.

Ako niste znali: Osnivači grupe Jutro, ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić i Goran Bregović, nešto ranije razišli su se u muzičkim idejama i prekinuli suradnju koju su počeli u jesen 1971.

Očigledno je: Bregović se autokratski nameće na čelo grupa u kojima radi, ali – vrijeme je pokazalo – on je lider koji zna što hoće i koji ostvaruje najbolje rezultate. Dakle, s obzirom da je Arnautalić bio taj koji je odredio naziv benda, nedugo po svom odlasku ostatku ekipe nije više dopuštao da ga nastave koristiti.

No, važna je bila i činjenica da je u Ljubljani još od 1970. djelovao rock sastav koji se također zvao Jutro. Zbog toga je Bregović, već tada ponesen nekim svojim novim muzičkim idejama i vrlo ozbiljnim ambicijama, odlučio da oni trebaju dobiti atraktivan i neobičan naziv koji će odmah zagolicati pažnju publike. Tako je za ime grupe spontano odabran dio naslova njihove već prilično poznate pjesme iz razdoblja Jutra, “Kad bih bio bijelo dugme”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments