Čuveni koncert Live Aid…

Čuveni koncert Live Aid održan je u subotu 13.7.1985. na više lokacija, a glavne bine bile su na Vembliju u Londonu i na stadionu JFK u Filadelfiji, uz nastupe u Sidneju i Moskvi.

Organizatori manifestacije su bili Bob Geldof i Midž Jur, a cilj je bio prikupljanje sredstava za pomoć gladnima u Etiopiji. Ispostavilo se veoma uspešno, preko 127 miliona dolara je bilo prikupljeno.

Jedino je FIl Kolins nastupio na oba najveća koncerta. Na stejdževima toga dana smenjivale su se svetske zvezde poput Madone, Santane, Šade, Stinga, Eltona Džona, Brajana Adamsa, Bič Bojsa, Mika Džegera, Dejvid Bouvija, Nila Janga, Erika Kleptona, grupe Queen, Status Quo, Simple Minds, Duran Duran, U2, The Who…
Za nastup Queena-a priča se da je najveći u istoriji rokenrola.

To je bio jedan od najvećih ikad realizovanih satelitskih i TV prenosa – procenjuje se da je prenos uživo gledalo oko 1,5 milijardi gledalaca u 100 zemalja širom sveta. Jugoslovenska radio i televizija uživo je prenosila veći deo Live Aida. Ponekad je dolazilo do preplitanja dešavanja sa dve lokacije, a akcenat je bio na Vembliju.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments