Let iznad kukavičjeg gnezda

Uz filmove Dogodilo se jedne noći (1934) i Kad jaganjci utihnu (1991), ovo je jedini film koji je dobio Oskare u svih pet glavnih kategorija (najbolji film, najbolji glavni glumac, najbolja glavna glumica, najbolji režiser i najbolji scenario). Zašto je Let iznad kukavičjeg gnezda toliko dobar film?

Ludnica, koja predstavlja metaforu modernog društva, i priča koja postavlja nezgodna i provokativna pitanja o normalnosti i nenormalnosti, stiče kultni status među svima onima koji su osećali otpor i bunt, žeđ za promenom i oslobađanjem od „stega lažnog morala“

U filmu se analizira da li su ludaci mentalno poremećene osobe ili individue koje bolešću reaguju na nenormalno i bolesno društvo. Film takođe ispituje da li su pravi ludaci u ludnicama ili van njih, kao i da li je opšteprihvaćena „normalnost“ u stvari najopasnija bolest. Ove teme su i danas aktuelne, možda i više nego u vreme kada je film snimljen po knjizi Kena Kizija.

Luiza Flečer, prošle godine preminula, je dolazila na deset audicija, tokom šest meseci, ali režiser Miloš Forman bi joj svaki put govorio da ne pristupa ulozi pravilno, ali ju je i uporno zvao da se vraća na audiciju. Na kraju ona je ipak dobila ulogu glavne negativke, na kraju se njen lik smatra za najnegatviniji u filmskoj istoriji.

Vil Samson koji je glumio poglavicu Bromdena, bio je u stvari rendžer u obližnjem parku u čijoj se blizini film snimao. Izabran je za ulogu zato što je bio jedini Indijanac koji je bio toliko krupan. Na kraju imamo jednu od najmoćnijih scena u istoriji kinematografije,
on je u stanju da podigne hidroterapijsku konzolu sa poda, baci je kroz prozor i pobegne u noć, čime nadljudski duh pobeđuje odvratan sistem.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments