Nova naučna studija – koliko je muzika važna za mentalno zdravlje?

Muzika ima vrlo važnu ulogu u mnogim životima, ali toga često nismo svesni. A evo koliko je važna za mentalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

Bez obzira na to u kojem tačno žanru uživali, jedno je sigurno – muzika je svugde oko nas.

S obzirom na to da su mnogima pesme jako važne, naučnici su odlučili da saznaju može li slušanje muzike uticati na mentalno zdravlje, a ono što su otkrili moglo bi vas iznenaditi.

Kako pokazuje najnovije istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Medical Association Network Open, muzika pozitivno deluje na mentalno zdravlje.

Štaviše, njen uticaj zapravo je jednak rezultatu koji se postiže vežbanjem, piše 24sedam.

Da, dobro ste pročitali. U ukupno 26 studija, koliko je obuhvatalo spomenuto istraživanje, stručnjaci su između ostalog došli do podatka da slušanje muzike ima jednako veliki uticaj na zdravlje kao i fizička aktivnost.

Slušanjem muzike mozak otpušta dopamin

Iako se i ranije znalo da muzika pozitivno utiče na mentalno zdravlje, pogotovo kada je reč o muzičkim terapijama, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje muzike povezuje, odnosno izjednačava s benefitima vežbanja.

– Nimalo nas ne iznenađuje podatak da muzika poboljšava emocionalno blagostanje, istovremeno nam pružajući preko potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo muziku naš mozak otpušta dopamin, hemijsku materiju koja smanjuje osećaj napetosti i stresa – kaže psiholog Skot Glasman, jedan od autora sprovedenog istraživanja.

– Nedavne studije takođe su otkrile da ljudi imaju više koristi od vežbanja ako pritom slušaju muziku. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utiče i na njihovo raspoloženje prilikom vežbanja – dodaje Glasman.

Izvor: ddl.rs

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments