Torente: Glupa ruka zakona

Santijago Segura je nepretenciozno napravio komediju sa politčki nekorektnim humorom “Torente: Glupa ruka zakona.” Naziv filma je bila parodija na film “Kobra:Jaka ruka zakona” u kome glumi Stalone.

Imao je 33 godine i nikakvu ideju šta će biti sa filmom, koji je napisao, režirao i u kojem glumi.
Ovaj film je ostvario najveću zaradu u istoriji španske kinematografije, kasnije je nastavak Torente 2: Misija u Marbelji, imao još veću zaradu na bioskopskim blagajnama, kasnije je snimio još tri nastavka.

O popularnosti prvog dela filma u Španiji najbolje govori podatak da je u julu još uvek imao 76 projekcija dnevno, a izašao je u martu kada je imao 130 dnevno. Film je postao društveni fenomen te je dostigao granicu od tri miliona gledalaca. Segura je postao jedan od najpopularnijih ljudi u Španiji. Film je nadmašio visokobudžetne holivudske hitove kao što je Titanik.
Film je osvojio nagrade Goja za najboljeg reditelja debitanta (Santijago Segura) i najboljeg sporednog glumca (Toni Leblank).
Na dodeli Santijago je izrazio negodovanje zbog rata u Iraku.

Santijago je svoj prvi kratkometražni film uradio 1989. godine, budžet je bio 60 dolara. Sa njim učestvuje na mnogim filmskim festivalima gde upoznaje reditelja Aleksa de la Iglesija (gledajte njegove ludačke filmove) koji mu nudi manju ulogu u filmu Mutantska akcija (1993). Dve godine posle, u filmu istog reditelja Dan zveri (1995), ostvaruje ulogu koja ga je učinila popularnim u Španiji i sa kojom osvaja nagradu Goja za najboljeg mladog glumca.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments