Veliki Goran Bare

“Ja sam mršavi pas ostavljen od gospodara.”

Sledeće godine grupa “Majke” će navršiti 40 godina od osnivanja, doduše sa mnogo prekida, svi članovi su se menjali, samo je Goran Bare bio uvek tu kao frontmen. Gitarista Marin Pokrovac je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1989. godine. Baš sa njim Bare je sa 14 godina osnovao prvi bend “Duo debili”. Goran Bare je odrastao u siromaštvu u Vinkovcima kao sin školske čistačice i građevinskog radnika. I put do popularnosti je bio dalek i dugo je trajao.

Nakona albuma “Vrijeme je da se krene”, grupa Majke konačno 1996. godine dobija slavu koju zaslužuje. Na albumu su sve pesme jednako dobre i sve ih je napisao Bare (po mom mišljenju njihov najbolji album), a najemotivnija je pesma “Odvedi me”, koju je on posvetio svojoj pokojnoj supruzi Mirjani koja je preminula godinu pre toga i sa kojom ima sina.

“Žalim najviše za ženom. Ja sam tad doživio nervni slom. Probudio sam se pored nje, ali ona nije spavala nego je bila mrtva kraj mene i to me je tako skršilo, ne zanima te niko više, najviše bi volio da te nema. Kad sam to osjetio doktori su mi rekli da bolujem od manične depresije i onda dobiješ brdo tableta.”

“A ti si ono o čemu sanjam
Ti si ono čemu se nadam
Uvedi me u svijet svoj
Pod zemlju, nebo nije važno
(Sljedbenik sam tvoj)”

Odvedi me

Par godina kasnije osniva još jedan bend “Goran Bare i Plaćenici”.

Snimanje samostalnog albuma” Izgubljen i nađen” započinje 2000. godine, a 2001. godine album je nagrađen Porinom za rok album godine. Da grupa Majke nije zarđala dokazuju 2011. godine kada izdaju svoj komercijalno najuspešniji album “Teške boje” uz ogromnu popularnost naslovne numere. Pre četiri godine su izdali svoj sedmi album “Nuspojave”.

“Da nisam postao otac bio bih mrtav. Ja sam otišao iz sela u Zagreb, koji je tada u regionu bio velegrad, da bih tu razvaljivao rock’n’roll. I tu sam ostao kao gastarbajter.”

Izvor: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments