10 činjenica o Vijetnamu

  1. Vijetnam ima 95 miliona stanovnika i petnaesta je najmnogoljudnija zemlja sveta. Stanovništvo je vrlo mlado, čak 30% je ispod 14 godina.
  2. Zemlja je izdužena u pravcu sever – jug (skoro 1650 km), a po površini je nešto manja od Nemačke. Kopnenu granicu na severu i zapadu deli sa Kinom, Laosom i Kambodžom, dok je sa istočne i južne strane zapljuskuje Južno kinesko more.
  3. Riža i kafa su poljoprivredni proizvodi koji se najviše izvoze. Vijetnam je drugi svetski proizvođač kafe, odmah posle Brazila. Specifičan način pripremanja kafe doprinosi tome da je, iako po izgledu slična turskoj, vijetnamska ipak mnogo ukusnija.
  4. Vijetnam je sedište osam lokacija koje su na UNESCO-ovoj listi svetske baštine, od čega su najpoznatiji Halong Bay na severu zemlje, carska citadela u Hanoju, te stari deo grada Hoi An.
  5. Tropsko voće se gaji u ogromnim količiniama, pa manga, papaje, ananasa, marakuje i mnogih drugih znanih i neznanih voćki uvek ima na dohvat ruke. Zanimljivo je da u restoranima u kojima jedu lokalci nema klasičnih slatkiša; od deserta u ponudi je samo voće. Kolači se mogu naći u restoranima “zapadnjačkog” tipa.
  6. Vijetnam je socijalistička republika i većina stanovništva su ateisti ili se bar tako deklarišu. Određen broj ljudi pripada tzv. narodnim religijama. Od monoteističkih religija budizam je zastupljen sa 12% i hrišćanstvo sa 8,5%.
  7. Zemlja spada u najbrže rastuće ekonomije sveta, čemu je doprinela odluka vladajuće komunističke partije 1986. godine da uvede tržišne i političke reforme, i podrži privatno vlasništvo u nekim granama. Prosperitet zemlje pokazuje i činjenica da Vijetnam danas ima nekoliko avio kompanija.
  8. Motori, tačnije skuteri, su osnovno prevozno sredstvo. Prema podacima iz 2016. u zemlji ima 45 miliona registrovanih motora, što čini 95% svih registrovanih vozila. Popularnost motora raste zbog ekonomičnosti, fleksibilnosti, mogućnosti da se lako prođe često vrlo uskim ulicama. I mogućnosti prevoza svega i svačega na jednom jedinom skuteru – čitavog roštilja sa mesom koje se prži, 200 komada drvenih posuda ili recimo četvoročlane porodice.
  9. Supa, koja se na vijetnamskom kaže fo, najčešće se jede za doručak. Može da bude sa različitim vrstama mesa ili povrćem, a od ostalih sastojaka sadrži nudle, klice, listove korijandera, limunovu travu… Jede se štapićima, bar ovaj čvrsti deo. Posluže i kašiku, da se ne mučite preterano.
  10. Vijetnamci su prilično niski kao nacija. Prosečan muškarac visok je 167 cm, a žena tek 156 cm.