Kirgistan

Kirgistan je poznat i kao ˝Švajcarska Centalne Azije˝, zbog većinskog planinskog reljefa i glečera koji pokrivaju ovu zemlju.
Nekoliko lokaliteta nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a, a zanimljivo je to da je ovim područjem prolazio čuveni Put Svile. Gradovi su stari i do 3000 godina.
Ukoliko želite da iskusite život u Kirgistanu onda nikako ne bi trebalo propustiti ručak sa lokalnim stanovništvom, koje jede na prostirci na podu a neizostavni deo svake trpeze su konjsko meso i kobasice, kao i slasni med koji se jede u velikim količinama. Od pića kymyz (fermentisano kobilje mleko, blago alkoholizovano), ayran, so i voda.
Putovanjem kroz Kirgistan u sećanju će Vam svakako ostati, pored hrane, kulture, bogate istorije i prelepe jurte – tradicionalni šatori, kao i spektakularni pejzaži i neverovatne prirodne lepote, planine, polja, vrhovi, lednici, jezera, konji, orlovi, tradicionalni plesovi i izvornost i čitoća svega oko Vas.

Glavni grad: Biškek
Površina: 199.951 km²
Broj stanovnika: oko 5.8 miliona stanovnika
Stanovništvo: Kirgistanci 73.2%, Uzbeci 14.6%, Rusi 5.8%, ostali 6.4%
Jezik: kirgistanski, uzbekistanski, ruski
Veroispovest: muslimani 75%, pravoslavci 20%, ostali 5%

Klima: Klima je raznovrsna, od subtropske preko pustinjske do subpolarne. Zimi temperature variraju od -8C u nižim predelima do -27C u planinama. Tokom leta idu od -10C u planinama do +40C⁰ na jugu oko grada Oš. Godišnje ima čak i do 247 sunčanih dana.

Lepa Kirgistanka…💕

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments