Zanimljive činjenice o Urugvaju

Urugvaj je druga najmanja država u Južnoj Americi, i važi za jednu od politički i ekonomski najstabilnijih.

Puno ime Urugvaja je Istočna Republika Urugvaj.

Ime Urugvaj potiče iz guaranija, jezika urođenika ovog regiona, što znači „reka obojenih ptica“.

Bivši urugvajski predsednik poznat je kao “najsiromašniji predsednik na svetu”. Hose Mujica je imao platu od 12.500 dolara, ali je od tog iznosa uzimao samo 1.250, odnosno 10 posto, a ostatak davao siromašnima. Živeo je na selu i odbio je smeštaj u predsedničkoj palati, a tokom zime ju je ustupao beskućnicima, da bi ih sačuvao od smrzavanja. Bivši predsednik Jose Mujica vozi prastaru Bubu i ne koristi usluge telohranitelja.

Zvanični jezik Urugvaja je španski.

Od ukupno 3.477.778 stanovnika, polovina živi u glavnom gradu Montevideu.

Grad Montevideo je osnovan 24. decembra 1726. ️Otkrio ga je španski vojnik Bruno Mauricio de Zabala.

Urugvaj ima 653 kilometra obale.

Najviši vrh zemlje je Kero Katedral (samo 514 m).

Uz Argentinu i Čile, Urugvaj je jedan od najznačajnijih proizvođača vina iz Južne Amerike.

Nаcionаlnа Himnа Urugvаjа nаjduža je nаcionаlnа himnа na svetu i traje punih šest minuta.

Nacionalno piće Urugvaja je – Mate, čaj koji se priprema na specifičan način i za koji kažu da je lekovit kako za telo, tako i za dušu.

Urugvaj je prva država na svetu koja je dozvolila legalnu proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane. Kanabis se prodaje po ceni od jednog američkog dolara po gramu.

Urugvаj je prilično bogаtа zemljа. Po “kvаlitetu životа” UN su ga rangirale kao 45. zemljа u svetu.

Urugvaj je 2009. godine postao prva država na svetu, koja je svim svojim školarcima osigurala besplatan laptop i besplatan bežični pristup internetu.

Glаvni sport u Urugvаju je fudbаl. Fudbаlskа reprezentаcijа je osvojilа Svetsko prvenstvo dvа putа 1930. i 1950. godine. To je nаjmаnjа držаvа (u smislu populаcije), koja je ikаdа osvojila Svetsko prvenstvo.

Prvo svetsko prvenstvo u fudbalu održano je u Urugvaju 1930. god. Ceo turnir u Urugvaju odigran je u samo jednom gradu, Montevideu na tri stadiona – Centenario, Pocitos i Parque Central.

Na dokovima Montevidea nastala je najpoznatija tango melodija na svetu, „La cumparsita“. Najpoznatija tango numera, koju čitav svet poznaje kao argentinski tango, zapravo je urugvajska pesma.

Izvor: HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda