⭕ Most na Adi…Srbija 🇷🇸

Most na Adi je most koji povezuje Novi Beograd sa Čukaricom. Most je sagrađen sa planovima da čini dio beogradskog Unutrašnjeg magistralnog poluprstena kojim bi bili povezani Novi Beograd i Zvezdara.

Prvu urbanističku skicu mosta preko Ade Ciganlije izradio je arhitekta Đorđe Kovaljevski 1923. godine ali ugovor za izradu prvog pravog idejnog projekta potpisan je tek 2005. godine.

Danas ovaj most povezuje Topčider sa novobeogradskim blokovima. Jedini pilon mosta nalazi se na sjevernom špicu Ade Ciganlije. Most prelazi preko rukavca kod brodogradilišta i završava se kod ulice Jurija Gagarina.

Svoje ime most je dobio u anketi koja je trajala dva dana u avgustu 2011. godine, kada je most prvi put otvoren za pješake.

13 hiljada građana je anketirano i od njih najveći broj – oko 3.350 – predložilo je „Most na Adi“, a među drugim popularnim prijedlozima bila su i imena „Harfa“, „most Patrijarha Pavla“, „Most Zorana Đinđića“, „Lepeza“, „Žirafa“, „Andrićev most“ i druga.

Pobjedničko ime je usvojeno iako su lingvisti konstatovali da je gramatički nepravilno i da bi trebalo da glasi „Most preko Ade“.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments