200 godina star most u Dagestanu koji je izgrađen bez ijednog eksera…Rusija 🇷🇺

Ovaj most je star 200 godina, ali mnogi mještani tvrde da ova drvena konstrukcija tu stoji duže – oko 700-800 godina, prema onome što su čuli od svojih predaka. No postoji nešto još zanimljivije od činjenice da je ovaj drveni most preživio vijekovima: za njegovu izgradnju nije upotrijebljen niti jedan jedini ekser.

Most se nalazi u blizini sela Gulli (drugi izgovor je Juli) u južnom Dagestanu, Rusija, i s pravom se može smatrati istorijskim spomenikom, kao i spomenikom arhitekture.

Unatoč starosti i korištenim građevinskim materijalima, pokazao se i iznimno pouzdanim. Stariji ljudi iz kraja prisjećaju se da su mostom redovno bez problema prolazili bikovi koji su vukli teška kola, a most i danas bez ikakvih problema podnosi težinu automobila.

Struktura visoka 10 metara napravljena je od drvenih balvana i debelih greda – ali bez čavala, bez eksera. Zašto? Pa, zato što su domaći stanovnici pri gradnji imali na raspolaganju samo drvo i kamen. Metalni nosač, koji se može vidjeti s jedne strane mosta, nema nikakvu funkcionalnu ulogu i očito se pojavio kasnije od same konstrukcije.

Most su sagradili Tabasarani, narod koji živi u Dagestanu. Brojni istraživači smatraju da ovo ime ima iransko porijeklo, dok drugi smatraju da Tabasarani, kao poseban narod, potiču iz Kavkaske Albanije.

Prema legendi, Tabasarani su bili dobri ratnici, koji su se poslije počeli baviti stočarstvom, raznim vrstama zanata, te vrtlarstvom i uzgojem vinove loze.

Budući da je regija u kojoj žive Tabasarani vodeća po broju šuma u južnom Dagestanu (zapravo, polovina teritorija je pošumljena), arhitektima koji su gradili drveni most nije nedostajalo građevinskog materijala.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
codice binance
1 year ago

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/it/register-person?ref=JHQQKNKN

gate io
1 year ago

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you. https://www.gate.io/pt-br/signup/XwNAU

Mendaftar di Binance
5 months ago

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.com/id/join?ref=53551167