El Caminito del Rey, Malaga, Španija

El Caminito del Reya u Španjolskoj mnogi nazivaju najopasnijim putem u Europi, ali i na svijetu i pogled je spektakularan.

Jedan od najopasnijih svjetskih prolaza je El Caminito del Rey dug 8 kilometara, na visini od sto metara, širok je metar, a ispod se nalazi rijeka.Prolaz je napravljen uz zidove klanca El Chorro koji se nalazi u južnoj Španjolskoj.

Zatvoren je 2000. godine nakon što je 5 ljudi poginulo zbog pada s ogromne visine, a ponovno je otvoren 2015 godine nakon što je dovršen restauracijski projekt koji je koštao 5.8 milijuna dolara.


Staza je najvećim dijelom betonska. Drže ju čelični nosači zabodeni u zidove kanjona El Chorro, kojeg je izdubila rijeka Guadalhorce.

Originalno je prolaz izgrađen između 1901. i 1905. godine kao prilaz dvjema hidroelektranama. Lokalno stanovništvo je tim putem prolazilo pješke, biciklima i konjima, dok su žene koristile put kako bi došle do trgovina u susjednom selu, a djeca kako bi došla do škole.

Istorija

Početkom 20. stoljeća korišten je za transport materijala između hidroelektrana na slapovima Chorro i Gaitanejo , kao i za nadzor nad vodenim kanalima.

Kralj Alfonso XIII koristio je put 1921. kako bi prisustvovao otvorenju obližnje brane. Lokalno stanovništvo prolazu je tada nadjenulo ime ´El Caminito del Rey, što znači kraljev mali prolaz. Da bi se prešao cijeli put ´Caminito del Reya potrebno je pet sati.

Zbog svoje starosti prolaz je potpuno oronuo.

1999. i 2000. godine nekoliko je putnika, dok su pokušavali prijeći, palo i poginulo. Lokalne vlasti zatvorile su prolaz uništavajući sve ulaze, a svatko tko je uhvaćen u pokušaju njegovog korištenja dobio je novčanu kaznu u iznosu 6.500 dolara.

Zabrana prolaza postala je primamljiva avanturistima koji su s GoPro kamerama snimali svoj pothvat i postavljali video snimke na YouTube.

Zbog popularnosti El Caminito del Reya vlada je odlučila ponovno izgraditi put i učiniti ga sigurnijim.Osnažen je čeličnim vijcima, poboljšane su opće zaštitne mjere i na taj način su privukli sve više turista.

Novi prolaz je građen od drveta i željeza, a nalazi se na metar visine od originalnog prolaza u pojedinim područjima. Glavni arhitekt i direktor projekta bio je Luis Machuca.

Danas

Iako sigurnost na Caminito del Reyu više nije upitna, pješačenje i dalje se ne preporučuje osobama koji pate od srčanih bolesti , vrtoglavice ili se boje visina i maloj djeci .
Svaki posjetitelj je dužan nositi zaštitnu kacigu dok uživa u fantastičnom pogledu na okolinu, ali i zaštitnu masku za lice.


Osnovna karta za Caminito Del Rey prodaje se po cijeni od 10 eura a na raspolaganju su mnogobrojne vođene ture. Staza nije kružna već jednosmjerna. Počinje u gradu Ardalesu i lagano se spuštajući završava u Alori. Na kraju staze dočekuje vas bus i vraća na početnu točku.