Viseći most Kapilano

Viseći most Kapilano jedna je od najznačajnijih turističkih atrakcija u okolini Vankuvera, ali i u samoj Kanadi.

Most se nalazi u parku Capilano Suspension Bridge park, te turističku atrakciju ne predstavljamo samo viseći most, već i priproda koja ga okružuje. Kao jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija, godišnje, ovaj most poseti više od 800 000 turista.

Ovaj pešački most je dugačak oko 140 metara, a nalazi se na visini od 70 metara iznad reke. Prirodu koja ga okružuje ovde možete posmatrati iz malo drugačijeg ugla nego što ste navikli – šetnjom ovim mostom stičete utisak da hodate među oblacima, po krošnji drveća.

Viseći most Kapilano izgrađen je 1889. u blizini Vankuvera, Kanada, na istoimenoj reci. Njegovu izgradnju inicirao je Džordž Grant Makaj (George Grant Macay), škotski građevinski inženjer. Prva konstrukcija mosta bila je od drveta i užadi.

Bez obzira što je most zapravo bio privatno vlasništvo, vrlo brzo je postao velika atrakcija. Nakon smrti Makaja, most je 1903. ojačan žicom, a 1910. dodatnim kablovima.

Narednih godina, most je ostajao privatno vlasništvo i iako su se vlasnici smenjivali, svi su vrlo uspešno promovisali most kao turističku atrakciju.

Godine 1953. vlasnik ovog mosta postaje Rej Mičel (Rae Mitchell), koji obnavlja most za samo 5 dana 1956. godine. Ponuda ove turističke atrakcije raste u ovom periodu.

Konačno, 1983. vlasnica mosta postaje Rej Mičelova ćerka, Nensi Stibard (Nancy Stibbard), koja svoj život do danas posvećuje Kapilano mostu, kao i razvoju turizma u ovom delu Vankuvera i Kanade, zbog čega je bila višestruko odlikovana.