10 zanimljivosti o Berlinu

Zašto se svuda po gradu nalaze roze cevi? Koje jelo morate da probate? Zašto ćete najviše uživati u pogledu na Rajhstag? Otkrijte 10 činjenica o Berlinu, gradu koji spaja istorijske i kulturne spomenike i mladalački duh i modernu Njemačku.

 1. Venecija možda ima reputaciju grada kanala i mostova, ali Berlin, mesto susreta reke Havel i Špre, poseduje više od 960 mostova u okviru svojih granica što je dva puta više od ovog italijanskog grada.
 2. Na gradskom pečatu Berlina, koji je usvojen 1280. godine, nalaze se dva medveda, a ove životinje se zahvaljujući umetnicima Klausu i Evi Herlic pojavljuju na raznim mestima u gradu. Projekat street arta “Prijatelji medvedi” je pokrenut 2001. godine i uključuje skulpture koje su brojni umetnici ukrašavali i integrisali ih u gradsku scenu Berlina.
 3. Kontrolna tačka Čarli, izgrađena 1961. godine u ulici Fridrihštrase možda je i najpoznatiji prolaz između istočnog i zapadnog Berlina. Samo je strancima bilo dozvoljeno da ga koriste. Uklonjen je 1990. godine na ceremoniji gde je državni sekretar Džejms Baker izjavio: “Ovo mesto je 29 godina unazad oličenje Hladnog rata. Nalazimo se u miru danas, sa namerom da ga demoliramo i sahranimo sukob koji je stvarao.” Replika ove kontrolne tačke sada stoji na njenom mestu, dok je original premešten u gradski muzej Allied.
 4. Brandenburška kapija, koju je izgradio pruski arhitekta Karl Langans izgrađena je u periodu od 1788. do 1791. godine po uzoru na atinsku kapiju propileju na Akropolju.Postavljena na nekoliko dorskih stubova, a struktura je visoka 66m i široka 213m.

Dve male zgrade sa strane izgrađene su 1990. godine, zamenjujući one koje su uništene tokom Drugog svetskog rata. Tokom Hladnog rata, pristup kapiji je bio potpuno onemogućen za obe strane Nemačke. Ova kapija je prešla kratak put od simbola podeljenog grada do simbola ujedinjenja kada je predsednik Roland Regan izgovorio dobro poznate reči: “Gospodine Gorbačev, srušite ovaj zid!” ispred kapije 12. juna 1987.godine.

 1. Između Brandenburške kapije i Postdamer Placa nalazi se Spomenik ubijenim Jevrejima širom Evrope, moćno i izražajno delo u čast 6 miliona žrtava Holokausta. Otvoren je 2005. godine i zauzima 19. 020 kvadratnih metara neravne površine, na kojoj se nalazi 2711 betonskih stubova, raspoređenih geometrijski pravilno. Interesantno je da nijedan stub nije iste veličine.
 2. Ispred najstarijeg ostrva muzeja nalazi se Lustgarten, veliki park koji se naziva i park zadovoljstva. Prostor je otpočeo sa radom kao bašta voća i povrća koja bi snabdevala gradsku palatu hranom. U 17. veku preuređena je u kraljevsku baštu, kompletirana statuama i fontanama. Potom je preuređena u vojnu četvrt i tek 1930. godine je postala prostor za održavanje parada. Danas izgleda isto kako je izgledala u 19. veku i služi kao javni park gde se stanovnici i turisti mogu odmarati i družiti.
 3. Uobičajan prizor na ulicama Berlina su dugačke cevi roze boje. One se uvijaju svuda po gradu, negde čak i preko prometnih raskrsnica. Glavna funkcija ovih cevi jeste da pomažu pumpanje podzemnih voda i usmeravanje ka kanalima, budući da je Berlin prirodno močvarno tlo. Pitate se zašto su cevi baš roze boje? Pre mnogo godina, psiholog je rekao da ovu boju deca obožavaju,kao i ljudi koji su mladog duha.
 4. Most Oberbaum na reci Špre povezuje okruge Krojcberg i Fridrihshajn i smatra se simbolom Berlina. Izgrađen je na dva sprata: na nižem nivou mosta teče drumski saobraćaj, dok na višem nivou putuje voz.
 5. Jedan od najspektakularnijih pogleda u Berlinu predstavljaju terasa i kupola krovova Rajhstaga – zgrade zakonodavstva. Rajhstag je osmislio Paul Valot, a zgrada je završena 1894.godine. Oštećenja tokom Drugog svetskog rata su nanela veliku štetu građevini, a veći deo obnove se dogodio nakon ujedinjenja. Do kraja 1999. godine, njen zaštitni znak, kupola je rekonstruisana i zgrada je ponovo otvorena, omogućavajući posetiocima pristup vidikovcu, napravljenog od 32.292 kvadratnih metara stakla i 800 tona čelika.
 6. Najpopularnija brza hrana je poznata kobasica s karijem,pa ako posetite Berlin ne zaboravite da probate ovo jelo. Godišnje se u Berlinu servira oko 70 miliona porcija ovog specijaliteta. Postoji čak i muzej posvećen ovom specijalitetu, Muzej nemačke kobasice s karijem (Deutsches Currywurst Museum).
 • tekst ✍️ preuzet sa : nationalgeographic.rs
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments