12 zanimljivosti o Rimu

 1. Rim je stariji od Italije

U antičko vreme na apeninskom poluostrvu susretale su se različite kulture. Rimsko carstvo apsorbovalo je većinu stavnovnika tih manjih naroda, a poluostrvo je bilo podeljeno na gradove-države. Uprkos tome što je bilo nekoliko pokušaja, do ujedinjenja Italije došlo je tek u drugoj polovini 19. veka. Grad Rim osnovan je 753. godine pre nove ere, što ga čini više od 2500 godina starijim od današnje Italije čiji je glavni grad.

 1. Panteon se koristi skoro dva milenijuma

Sadašnji Panteon datira iz (prema nekim navodima) 126. godine naše ere i od tada je u upotrebi. Njegovu izgradnju naredio je car Hadrijan. Tokom vekova građevina je pretrpela određene izmene i renoviranja, ali je zadržala prvobitnu strukturu.
Rimski Panteon, što u prevodu znači „sve božije”, zadržao je originalnu kupolu i ona je najstarija kupola na svetu sagrađena bez armiranog betona.

 1. Ne izgovarajte da „svi putevi vode u Rim”

Stari Rimljani su izgradili sistem puteva i autoputeva kako bi olakšali kretanje trupa zbog čestih bitaka u ono vreme, ali i kako bi poboljšali trgovinu. Ali, prema mišljenju Rimljana, pogrešno je reći da svi putevi vode u Rim, već iz Rima.

 1. Paseto di Borđo iz „Anđela i demona” postoji

Svako ko je čitao roman „Anđeli i demoni” Dena Brauna ili gledao istoimeni film sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi seća se tajnog tunela koji povezuje zamak Sent Anđelo i Vatikan. Ovaj prolaz je stvaran i zove se Paseto di Borđo. Sveštenici su ga ranije koristili tokom napada na Vatikan, a zamak Sent Anđelo danas je pretvoren u muzej. Delovi „tajnog” tunela ponekad se otvaraju za turiste i ostale posetioce.

 1. Bogatstvo u Fontani di Trevi

Jedna od najpoznatijih fontana na svetu sagrađena je u 18. veku po narudžbini pape Klementa XII. Prema legendi, svako ko baci novčić u ovo predivno barokno delo, sigurno će se vratiti u Rim. Procenjuje se da se u fontanu dnevno baci kovanica u vrednosti od 3.000 evra, što na godišnjem nivou iznosi milion evra i oni se poklanjaju u dobrotvorne svrhe.

 1. Bazilika Sv. Petra tri i po veka bila najveća crkva na svetu

Sagrađena je 1626. godine i sve do 1989. godine bila je najveća crkva na svetu, a pretekla ju je Gospa od Mira u Jamasukru (glavni grad Obale Slonovače). Ali zato u nju može da stane čak 60.000 ljudi, za razliku od maksimuma od 18.000 posetilaca afričke crkve.

 1. Rim je grad sa najvećim brojem hrišćanskih crkvi

Postoje gradovi na svetu sa većim brojem bogomolja ukoliko se računaju hramovi, sinagoge, džamije i crkve. Ali, ako se u obzir uzmu samo hrišćanske crkve, onda je Rim neprikosnoven. U „Večnom gradu” nalazi se više od 900 hrišćanskih crkvi, ali s obzirom na to da Rim godišnje poseti oko deset miliona ljudi, onda cifra postojećih bogomolja i ne zvuči mnogo.

 1. Nećete se najesti ako u Rimu potražite špagete i ćufte

Uvreženo je mišljenje da su špagete i ćufte nastale u italijanskoj kuhinji, ali nije tako. Njihov nastanak pripisuje se italijanskim migrantima u SAD koji su ta jela počeli da prave tek na prelazu iz 19. u 20. vek. Zato posetioci Rima teško pronalaze restorane sa ovim jelima. Umesto toga, okrenite se autentičnim italijanskim testeninama poput pasti.

 1. Popularnost iznutrica

Još u Starom Rimu mesari su životinje sekli na četiri dela pošto je bilo siromašnih slojeva stanovništva koji nisu mogli da priušte, recimo, celo prase. A oni najsiromašniji mogli su da kupe samo iznutrice, takozvanu „petu četvrtinu” životinje. Dugo su smatrane najneprivlačnijim delom životinje, ali su recepti godinama usavršavani, tako da sada mnogi restorani u Rimu nude specijalitete od iznutrica: tripice, jagnjeći ili teleći mozak i crevca.

 1. Možete da pijete iz svih javnih česmi

Procenjuje se da u Rimu postoji oko 2.500 javnih česmi, a ono što je fascinantno jeste da je voda ispravna u svakoj.

 1. Evropska prestonica mačaka

Procenjuje se da je Rim dom za oko 300.000 mačaka. Prema zakonu, ako se u grupi nalazi barem pet mačaka, zabranjeno je premeštati ih, ma gde se one nalazile. Iz tog razloga često se mogu naći u blizini najznačajnijih građevina, uključujući i Koloseum.

 1. Rim još uvek nije u potpunosti istražen

Procenjuje se da je do sada iskopano tek oko 10 procenta Starog Rima. Ostalih 90 procenata nalazi se na 20 metara ispod površine zemlje. Kada se uzme u obzir da je Rim stalno naseljen skoro tri milenijuma, to i nije tako čudno. Stare građevine srušile su se usled starosti ili su uništene kako bi se sagradile nove.
Većina građevina iz starog doba verovatno nikada i neće biti istražene pošto se na njihovom mestu sada nalaze ulice ili moderni objekti.

Izvor: HIZU Planeta / Zanimljivosti, nauka, priroda / superodmor