Alberobello, čudnovati gradić u Italiji koji će vas osvojiti na prvi pogled

Gradić poznat po neobičnoj arhitekturi i pitoresknim ulicama

Ako na svojim putovanjima najviše volite istraživati mjestašca koja nisu previše razvikana i komercijalna, u kojima, zbog broja turista, ne vlada gužva i buka te koja su ostala donekle autentična, tada biste na svoju listu trebali staviti Alberobello, gradić na jugu Italije koji će vas na prvi pogled osvojiti svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom.

Šarmantni Alberobello gradić je od svega 11 tisuća stanovnika u južnoj talijanskoj pokrajini Bari. Fotogenični Alberobello prvenstveno je poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, a koje se nazivaju trullo.

Tradicionalne kamene građevine preživjele su stoljeća vremenskih nepogoda i drugih neprilika i ostale posve nepromijenjene, a 1996. godine našle su se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine što je počelo privlačiti turiste. Radi se, naime, o tehnici sličnoj suhozidu kakav krasi većinu mediteranskih naselja, no ono što je specifično za Alberobello jest da trulli čine čitavo mjestašce i ima ih otprilike 1.500 u čitavom gradiću.

Osim bijelih kućica neobičnih krovova, ono što će vas oduševiti u ovom talijanskom gradiću su pitoreskne uličice prepune cvijeća i autentičnih talijanskih suvenira, predivan pogled kamo god da se okrenete i naravno obilje topline i sunca, a uživanje u sjajnoj talijanskoj hrani i dobrom vinu ne moramo niti spominjati.

Na mnogim platformama za najam smještaja, vrlo ćete lako pronaći mjesto u Alberobellu, a možete unajmiti i trulli koji će vas sigurno ugodno hladiti tijekom ljetnih mjeseci. Nedostaje li vam slučajno ideje gdje provesti ljetne praznike, neka vam se Alberobello nađe na listi, izgleda zbilja posebno.

Piše: T.L.

Fotografije: Unsplash, Instagram

Autor: elle.hr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments