Apartment Complex in Stavropol, Russia 🇷🇺

• Stavropolj (rus. Ста́врополь, od grčkog Σταυρός, πολη – „Grad krsta“) grad je u Rusiji, administrativni je centar Stavropoljskog kraja. Prema popisu stanovništva iz 2010. u gradu je živelo 398.266 stanovnika.

Osnovan je kao rusko vojno naselje 1777. godine za vreme Rusko-turskog rata koji se vodio između 1768. i 1774. godine, a njegovi prvi stanovnici su bili Terečki Kozaci. Ime je dobio po antičkom gradu Stauropolis u Maloj Aziji, odnosno po krstu koji je, po lokalnoj legendi, slučajno iskopan iz zemlje kada se gradila tvrđava.

Stavropolj je u budućim godinama i decenijama bio važna ruska baza za ekspanziju prema Kavkazu, a kasnije i najvažnije trgovačko središte Severnog Kavkaza. 1843. godine je osnovana episkopija Ruske pravoslavne crkve. 1847. je postao sedište istoimene gubernije.

Za vreme Ruskog građanskog rata grad je često prelazio iz ruke u ruku, dok ga konačno 29. januara 1920. pod svoj nadzor nije stavila Crvena armija porazivši Dobrovoljačku armiju generala Antona Denjikina. Za vreme Drugog svetskog rata grad je teško stradao s obzirom da je bio jedan od ciljeva njemačke ofanzive na Kavkaz. Pod nemačkom okupacijom je bio od 3. avgusta 1942. do 2. januara 1943.

Ekonomija grada se nakon rata temeljila na eksploataciji zemnog plina. Poslednjih godina stanovništvo grada se povećalo zbog velikog broja izbjeglica sa Severnog Kavkaza.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments