Åstol…Švedska 🇸🇪

Åstol je malo ostrvo s bijelim drvenim kućama okruženim neravnim stijenama koje se uzdižu iz mora. Do ostrva je lako doći trajektom iz Rönnänga, a nalazi se između Tjörna i Marstranda na obali Bohusläna.

Uske male ulice bez automobila vijugaju između kuća, a u sredini ostrva nalazi se bujni mali park sa spomenikom stradalim ribarima.

Iako su zlatni dani ribarstva davno prošli, ovo krševito ostrvo još uvijek svojim mirnim ugođajem privlači mnoge. Tu su sada kafići, vanjske terase, galerija, trgovina mješovitom robom i luka gdje su tokom vijekova pristajale ribarske flote.

Åstol je prvi put naseljen sredinom 18. vijeka u vrijeme velikog razdoblja lova na haringe. Ribarstvo je i dalje pružalo dobru egzistenciju ostrvljanima a u doba procvata ovdje je živjelo oko 500 stanovnika. Više od 20 velikih čeličnih koćarica imalo je matičnu luku na Åstolu 1960-ih. Ribarska industrija je opala tokom 1970-ih i mnogi ljudi su se iselili s osrva, ali novi stanovnici su stigli kako bi uživali u čarima mjesta tokom ljeta.

Ostrvo je sada živahno tokom cijele godine, a ribolov danas ostrvljanima donosi rakove i ono što se ponekad naziva morskim crnim zlatom – jastoge. Na ostrvu danas živi oko 200 stanovnika.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io yorum
10 months ago

Thank you very much for sharing. Your article was very helpful for me to build a paper on gate.io. After reading your article, I think the idea is very good and the creative techniques are also very innovative. However, I have some different opinions, and I will continue to follow your reply.