ČIKAGO

Čikago je treći grad po veličini i značaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Smešten je u unutrašnjosti kontinenta, u državi Ilinois. Poznat je i po imenu ” Grad vetrova”, zbog ledenih vetrova koji duvaju sa jezera Mičigen.
Grad se nalazi na jugozapadnoj strani jezera, na 176 metara nadmorske visine. Gradom protiče reka Čikago, koja spojena sa rekom Misisipi odlazi u Meksički zaliv i okean.
Čikago je grad oblakodera, a radi se o finansijskom, industrijskom, kulturološkom, sportskom, turističkom, trgovinskom i obrazovnom centru Amerike.
Na mestu današnjeg Čikaga nekada su živela indijanska plemena Majami, Sauk, Foks i Potavatomi. Naziv Čikago potiče od istoimene reči plemena Majami, koja bukvalno prevedena znači divlji luk.( koji je rastao pored reke Čikago).
Čikago je status grada dobio 4. marta 1837. godine. 1848. dobio je prvu železnicu, a 1885. godine prvi oblakoder sa čeličnom konstrukcijom.
Specifično za ovaj grad su nagle promene vremena, kao i nepredviđene padavine.
Čikago se smatra srpskim uporištem u Americi. Ovo se vidi po velikom broju crkvenih kompleksa
(Crkva Svetog Simeona Mirotočivog, manastir Nova Gračanica, manastir Sv. Save, crkva Svetog Vaskresenja).
U Čikagu je srpski jezik četvrti po zastupljenosti iza engleskog, španskog i poljskog.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bonificación de registro en Binance

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://www.binance.com/es/join?ref=53551167