Caltagirone, šarena prestonica keramike…

Proizvodnja keramike u Caltagironu je milenijumska tradicija, koja grad čini jednim od najvažnijih centara za proizvodnju keramike na Siciliji, renomiranim na celom Mediteranu. Dok keramička tradicija datira iz praistorije, veruje se da ime samog grada potiče od arapske reči kal’at-al-ghiran, što znači „Dvorac (ili tvrđava) od vaza“.

Keramička tradicija je vidljiva u svakom delu grada, ne samo u brojnim prodavnicama keramike i majolike, već i u gradskoj arhitekturi, balustradama, vazama i drugim ukrasnim keramičkim elementima koji ulepšavaju ulice grada.

Neverovatne stepenice Santa Maria del Monte, izgradjene 1606. godine, povezuju stari deo grada sa novijim. Sa obe strane stepenica leže dve stare četvrti San Giorgio i San Giacomo. Stepenice se sastoje od 142 stepenika, obloženih šarenom kalajisanom keramikom. Niže stepenice pokazuju stariju keramiku, dok se novije nalaze u višem delu stepeništa. Stepenice duguju svoje ime crkvi Santa Maria del Monte, nekadašnjem sedištu verske vlasti, koja se nalazi na vrhu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments