Pet najljepših sela na Vinskoj ruti kroz Alzas – Francuska


Kad se krene vinskom rutom francuske pokrajine Alzas (Route des Vins/ Alsace Wine Route), brzo se nađete odvojeni od stvarnosti. Vijugavi uski putevi opasani oko brda, omeđeni vinogradima i položeni po zelenim udolinama, pretvaraju vožnju u mirnu i opuštajuću plovidbu, a živopisna sela postaju pristaništa iz bajke.

Puna dužina rute je 170 kilometara i proteže se od Marlenheima do Thanna, ali se mnogi odluče da pređu samo jedan njen dio. U ovom slučaju to je dio u dužini od 35 kilometara i povezuje vjerovatno pet najljepših mjesta na ovoj ruti i uopšte u Alzasu i čitavoj Francuskoj. Ovi gradići nude sve ono što ovu regiju čini takvom kakva jeste. Povezani su živopisnim i vijugavim cestama, odlikuje ih srednjovjekovna arhitektura, kaldrmisane ulice i brojne male vinarije za degustaciju vina. Svi su okruženi vinogradima i starim zamkovima, puni su boja i svi posjeduju poseban šarm.

Ako bi se u njihov obilazak krenulo iz pravca Strazbura (Strasbourg), prvi na putu bi se našao Ribovile (Ribeauville), zatim Rikvir (Riquewihr), Kajzersberg (Kaysersberg-Vignoble), Kolmar (Colmar) i Egishajm (Eguisheim).