Podvodni vojni muzej

Akaba, luka u Crvenom moru u Jordanu, je dom tenkova, artiljerije, vojnih helikoptera i aviona, ali na dnu mora. Ovo je jedinstveni vojni muzej u svetu, a napravio ga je kralj Jordana, Abdulah Drugi.

Ljudi koji se bave ronjenjem, bilo amaterski ili profesionalno, ističu da je istraživanje Crvenog mora posebna avantura i doživljaj koji se pamti ceo život. U luci Akaba u državi Jordan je 2019. godine otvoren prvi podvodni vojni muzej na svetu. Crveno more je postalo dom za tenkove, vojne helikoptere, artiljeriju, vojne avione i oklopna vozila.

Turizam u Akabi je počeo da se razvija još 1965. godine kada je tadašnji kralj Jordana Husein napravio sporazum sa Saudijskom Arabijom u kojoj će on predati 6.000 kvadratnih metara pustinje za 12 kilometara obale Crvenog mora. Jordan je tada dobio 27 kilometara dugu obalu na Crvenom moru. U tom moru se nalazi jedinstveni koralni greben na svetu zbog više od 150 različitih vrsta korala.

“Vojni muzej je prvi ovakav u regionu, a mislim i u svetu. To je važno jer je ronjenje važna turistička atrakcija u Akabi, mnogi turisti sa različitih delova planete dolaze ovde da vežbaju sportsko ronjenje”, rekao je Najeh Bakhit, bivši ministar turizma i antikviteta i trenutni direktor ASEZA (Aqaba Special Economic Zone Authority).

ASEZA je u saopštenju za javnost objasnila sve detalje vojnog muzeja u Crvenom moru. Posebnu pažnju su posvetili podvodnom ambijentu u kojem se nalaze vojna vozila. Sve opasne komponente sa vozila su uklonjena radi očuvanja ekološkog sveta.

Pažljivo je odabrana i lokacija gde će biti smeštena vojna vozila. Odabrana je lokacija gde nema mnogo životinja i korala kako se ne bi narušila podvodna ravnoteža. Cilj je da se poveća atraktivnost Akabe, kao i da se “skine teret” sa koralnih greba kroz ovaj podvodni aranžman koji je dosad već privukao veliki broj turista.

“Ova lokacija je relativno siromašna sa morskim organizmima, ima i vrlo malo koralnih greba koje privlače ronioce. Ovo će smanjiti pritisak sa koralnih grebena tako što je turistima ponuđena ‘veštačka‘ lokacija”, istakao je Abdulah Abu-Avali, direktor administracije plaža i obala u ASEZA.

Vojna vozila se nalaze na dubinama od 15 do 28 metara. Oni koji se plaše ronjenja, moći će i sa površine da jasno vide ovaj neverovatni vojni muzej od kojeg zastaje dah. Na dnu je čak i čuveni “C-130 Herkules”, vojni avion koji je privukao pažnju mnogih političara i medija kada je bio postavljan na dno.

Ovaj podvodni muzej je napravio kralj Jordana, Abdulah Drugi. Njegovom odlukom je potopljeno 19 različitih tenkova, helikoptera i borbenih vozila. Podvodni vojni muzej je nastao 2019. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments