PRAG /Karlov most

U Pragu su živjeli i radili brojni poznati svjetski umjetnici, pjesnici, arhitekti i književnici koji su zaslužni za velik dio današnjeg izgleda grada. Kroz stoljeća su s nevjerojatnom dozom ljubavi oblikovali češku prijestolnicu koju krasi bajkovit izgled i vedar duh. Skoro u svakoj ulici možete pronaći nevjerojatne građevine za koje nećete vjerovati da ih je napravila ljudska ruka, a na svakom uglu ćete naići na toliko umjetničkog duha i energije kao u nijednom drugom mjestu.

Jedna od najupečatljivijih znamenitosti Praga zasigurno je Karlov most, povijesno važno mjesto koje preko rijeke Vltave povezuje Donji grad (Mala Strana) i Stari grad (Stare mesto). Njegovu gradnju započeo je Karlo IV. 1357. godine na mjestu starog, drvenog Juditinog mosta koji je uništen u velikoj poplavi 1342. godine. Most je dug 520 metara, širok oko 10 metara i leži na 16 potpornih stupova te je ukrašen s 30 kipova i statua, većinom u baroknom stilu.

Za ovaj most se vezuju mnoge interesantne priče i legende, a jedna od njih kaže da su radnici prilikom izgradnje mosta, kako bi ga dodatno učvrstili, u cement ubacivali jaja. Znanstvena ekspertiza originalne žbuke sa slavnog Karlova mosta potvrdila je prisutnost bjelančevina tako da se, vrlo vjerojatno, legenda o dodavanju jaja u cement zasniva na istini.