Putovanje balonima iznad brdovite Cappadocije u Turskoj

Cappadocia je regija u Turskoj koju odlikuju izuzetno zanimljiv pejzaž vulkanskog porijekla, ali i podzemni grad star više od 5.000 godina. Upravo ova regija je bila inspiracija fotografkinji Kristini Makeevi koja je pokazala da stvarnost može izgledati bolje od photoshopa.

Cappadocia je dom velikih pećinskih manastira, a ovo područje je poznato jer posjetiteljima pruža vožnju balonima nad ovim prostranstvima tokom cijele godine te je ova praksa postala tradicija.

Let balonom u regiji traje 45 minuta i košta 200 eura, a samo rijetki propuste priliku da iz zraka uživaju nad prekrasnim pejzažom.

Vilinski dimnjaci, kako se nazivaju neobične kamene formacije visoke i po 70 metara, podzemni gradovi na čak devet etaža ispod zemlje, pećine u stijenama u kojima možete spavati… mamac su kojem putnici ne mogu odoljeti.

Specifičnost Cappadocije koja još nosi i naziv “Zemlja lijepih konja”, leži u njenom izgledu omeđenom s tri vulkana koji su ovom regijom tokom vulkanskih erupcija sačinili takozvani mjesečev krajolik.

Izvor: klix.ba

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments