“Vratiće se rode”.. Taraš, Srbija


Taraš je naselje, selo u Banatu u Vojvodini, nalazi se u sastavu opštine Zrenjanin u Srbiji i poznato je kao “selo roda”. U naselju Taraš živi 1.140 stanovnika, od toga 868 punoletnih stanovnika i ima 389 domaćinstava.
Svake godine Taraš je domaćin velikom broju belih roda i Taraš je selo sa najvećim brojem parova belih roda. To selo ima i svoju rodu. Šestu godinu za redom, sredinom marta, mužjak bele rode, koga meštani zbog svoje revnosti da bude prvi povratnik zovu Prvoje, dolazi u svoje gnezdo, u Tarašu u ulici Petra Drapšina 3, a za Prvojem kako odmiče proleće, polako pristižu i drugi parovi, negde oko još četrdesetak belih roda koje prema Fondaciji evropske prirodne baštine, zimu provode čak u Africi.
Svako gnezdo u selu je obeženo tablom, a svaki par koji se vrati dobije veliko srce sa svojim imenima na stubu na kom se nalazi njihovo gnezdo. Elektro i telefonski stubovi imaju na sebi konstrukciju na kojoj rode mogu da sviju gnezda a da ne budu ugrožene od struje. Ukupno 34 platforme postavljene su po Tarašu. Meštani ističu da u ovom selu nema bezimenih roda, svaka ima svoje ime.
Taraš od 2015. godine nosi titulu „Evropsko selo roda“ koju dodeljuje nemačka fondacija za zaštitu prirode Euronatur.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments