Beba pomaže izliječiti majku, dok majka stvara novi život – bebu

“Kada je trudna, stanice bebe putuju u krvotok majke, a zatim kruže natrag u bebu, to se naziva “fetalni mikrokimerizam”.⁠

I tako 41 tjedan stanice kruže i putuju kroz posteljicu u oba smjera, a nakon rođenja djeteta mnoge od tih stanica ostaju u majčinom tijelu, ostavljajući trajni otisak u majčinim tkivima, kostima, mozgu i koži, i često tamo ostaju čak desetljećima. Svako dijete koje majka nakon toga ima ostaviti će sličan trag na njenom tijelu.

Čak i ako trudnoća ne dođe do punog termina ili ako se desi pobačaj, te stanice i dalje migriraju u majčin krvotok.

Istraživanja su pokazala da ako je majčino srce ozlijeđeno, fetalne stanice će pohrliti na mjesto ozljede i promijeniti se u različite vrste stanica koje su specijalizirane za “popravak” srca.

Beba pomaže izliječiti majku, dok majka stvara novi život – bebu.
Kako je to cool?

To je često razlog zašto određene bolesti nestaju tijekom trudnoće.

Nevjerojatno je kako majčino tijelo štiti bebu pod svaku cijenu, a beba štiti i obnavlja majku – tako da se beba može sigurno razvijati i preživjeti.

Razmislite na trenutak o ludim željama za određenom hranom. Što je majci nedostajalo da je beba natjera da želi baš tu vrstu hrane?

Studije navade da stanice fetusa u mozgu majke ostaju čak 18 godina nakon što je rodila. Kako je to nevjerojatno?

Ako ste mama, znate kako možete intuitivno osjetiti svoje dijete čak i kada ga nema… Eto, sada postoji znanstveni dokaz da ga mame nose čak godinama nakon što su ga rodile.

Predivno ❤️

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments