Sesilija Pejn – nepravde i osporavanja

„Od svoje smrti 1979. godine, žena koja je otkrila od čega je sačinjen univerzum nije dobila čak ni spomen ploču. Svaki srednjoškolac zna da je Isak Njutn otkrio gravitaciju, da je Čarls Darvin otkrio evoluciju i da je Albert Ajnštajn otkrio relativnost vremena. Ali kada je u pitanju sastav našeg univerzuma, udžbenici jednostavno kažu da je najzastupljeniji atom u univerzumu vodonik i niko se nikada ne zapita kako znamo.”

Džeremi Nouls, raspravljajući o potpunom odsustvu priznanja koje je Sesilija Pejn dobila za svoje revolucionarno otkriće. (preko aliteracije)

O školovanju

Majka Sesilije Pejn je odbila da troši novac na školovanje na fakultetu, pa je dobila stipendiju za Kembridž.
Sesilija Pejn je završila studije, ali Kembridž joj nije dao diplomu zato što je bila žena, pa je odlučila da se preseli u Sjedinjene Države da radi na Harvardu.
Sesilija Pejn je bila prva osoba koja je stekla doktorat astronomije sa Radcliffe College-a, sa onim što je Oto Štrauve nazvao „najbriljantnija doktorska naučna teza ikada napisana u astronomiji.”

Pripisane zasluge drugom naučniku


Ne samo da je Sesilija Pejn otkrila od čega je napravljen univerzum, već je otkrila i od čega je sačinjeno sunce (Henri Noris Rasel je kolega astronom kojem se obično pripisuje zasluga za otkrivanje da je sastav Sunca drugačiji od Zemljinog, ali on je došao do svojih zaključqka četiri godine kasnije od Pejn — nakon što joj je rekao da ne objavljuje).

Sesilija Pejn je razlog zašto znamo bilo šta o promenljivim zvezdama (zvezdama čiji sjaj, gledano sa Zemlje, fluktuira). Bukvalno svaka druga studija o promenljivim zvezdama zasnovana je na njenom radu.

Prva žena koja je promovisana u redovnog profesora sa Harvarda


Sesilija Pejn je bila prva žena koja je promovisana u redovnog profesora sa Harvarda, i često joj se pripisuje razbijanje staklenog plafona za žene na odseku za nauku Harvarda i u astronomiji, kao i za inspirisanje čitavih generacija žena da se bave naukom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments