Takmičenja iz matematike i fizike

Juniorska balkanska matematička olimpijada

Svi učenici iz Bosne i Hercegovine su na 27. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojili medalje, od čega je jedna zlatna, dvije srebrne i tri bronzane. Ekipno su osvojili treće mjesto, iza Turske i Rumunije, što je najbolji rezultat bh. ekipe ikada.

Vuk Janković je osvojio zlatnu medalju, te drugo mjesto u konkurenciji 60 takmičara. Bolji od njega je bio samo Damjan Davkov iz Sjeverne Makedonije, koji je ujedno i najuspješniji takmičar u istoriji ove olimpijade.

Srebrne medalje su osvojili Stefan Maletić (učenik iz škole u kojoj radim) i Adnan Osmić, dok su bronzane medalje osvojili Nermin Malićević, Iman Kurtović i Amila Pašić

64. Međunarodna matematička olimpijada

Na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem i najzahtjevnijem takmičenju iz matematike, koje se održalo u japanskoj Chibi, učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su jedan od najboljih rezultata do sada.

Šesteročlana ekipa iz BiH osvojila je ukupno pet medalja: Andrej Krčmar osvojio je srebrenu medalju, a Ervin Macić, Vuk Janković, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić osvojili su bronzane medalje. Malo je nedostajalo da do bronzane medalje dođe i šesti takmičar iz BiH, Harun Alibegović, koji je osvojio počasnu pohvalu. Ekipu su vodili Adisa Bolić i Goran Janković.

U ukupnom zbiru bodova po državama, njih ukupno 112, Bosna i Hercegovina završila je na odličnom 36. mjestu, ostavivši iza sebe po prvi put do sada sve jugoslavenske države.

53. Međunarodna olimpijada iz fizike

Na 53. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je ove godine okupila oko 400 učenika iz preko 80 država iz cijelog svijeta, Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, 4. razred) i Muhamed Numanović (Richmond Park International School Tuzla, 2. razred) osvojili su bronzane medalje, dok je Miodrag Ostojić (Tehnička škola “Mihajlo Pupin” Bijeljina, 3. razred) osvojio pohvalu.

Đorđe Parojčić i Vuk Hip iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Tadija Jelesijević iz Gimnazije u Kruševcu, Sava Todorović iz Prve Kragujevačke gimnazije i Tadej Ristić iz Računarske gimnazije iz Beograda na Svetskoj fizičkoj olimpijadi održanoj u Tokiju, u Japanu, na kojoj je učestvovalo 398 učenika iz 84 zemlje sveta, donijeli su Srbiji čak 5 bronzanih medalja.

Podatke sam sakupio sa raznih sajtova.

Ovako izgleda prava ELITA Srbije i Bosne i Hercegovine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments