Živite svoj život..

„Živite svoj život da vam strah od smrti nikada ne uđe u srce. Ne uznemiravajte nikoga oko njihove religije; poštujte druge po njihovom mišljenju i zahtijevajte da oni poštuju vaše. Volite svoj život, usavršite svoj život, uljepšajte sve stvari u svom životu.

Nastojte da svoj život učinite dugim i njegovu svrhu u službi svog naroda. Pripremite plemenitu smrtnu pjesmu za dan kada pređete na drugi svijet.

Uvijek dajte riječ ili znak pozdrava kada sretnete ili prođete pored prijatelja, čak i stranca, kada ste na usamljenom mestu. Pokažite poštovanje prema svim ljudima i ne puzite nikome.

Kada ustanete ujutro zahvalite se za hranu i za radost življenja. Ako ne vidite razlog za zahvaljivanje, krivica je samo u vama. Ne zlostavljajte nikoga i ništa, jer zlostavljanje pretvara mudre u budale i oduzima duhu njegovu viziju.

Kada dođe vaše vrijeme da umrete, nemojte biti poput onih čija su srca ispunjena strahom od smrti, tako da kada dođe njihovo vrijeme oni plaču i mole se za još malo vremena da ponovo prožive svoj život na drugačiji način. Pjevaj svoju smrtnu pjesmu i umri kao heroj koji ide kući.”
~ Poglavica Tecumseh”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments