Bik Koji Sjedi

Bik Koji Sjedi je poglavica Sijuksa, koji je vodio Čejene i Sijukse u bici kod Little Bighorna u kojoj je američka 7. konjička pukovnija poražena.
“Gle, braćo moja, stiglo je proleće. Zemlja je primila zagrljaje Sunca i uskoro ćemo videti plodove te ljubavi! Probudilo se svako seme i sav životinjski svet.
Zahvaljujući ovoj mističnoj snazi i mi živimo, i zato svojim susedima, čak i životinjama u našoj blizini, dajemo ista prava na život na ovoj zemlji kao i sebi. Ipak, poslušaj moj narode, sad se trebamo suočiti s jednom drugom rasom – malom i slabom kad su ih naši očevi prvi put susreli, ali sada velikom i oholom. Začudo, oni hoće obrađivati zemlju, a ljubav za posedovanjem je bolest u njima…
Tvrde da je zemlja, ova naša majka, njihova, i ograđuju se od svojih suseda… Nagrđuju je svojim zgradama i svojim smećem… Prete da će nam je uzeti.
Braćo moja, hoćemo li se predati ili ćemo im reći: “Pre nego što mi uzmete zemlju, morate prvo ubiti mene.”

Govor poglavice Bika Koji Sedi, pre slavne bitke i velike pobede. Hladnoća i glad naterali su Sijukse da se vrate u SAD i na kraju predaju. Posle povratka iz hladne Kanade bio je u zarobljeništvu.

Do 1884. godine Bik Koji Sjedi bio je u zarobljeništvu, a onda mu je bilo dopušteno da se pridruži cirkusu “Šou divljeg zapada” čuvenog Bufala Bila, gde je slavni poglavica, boreći se za opstanak sebe i svoje porodice, zarađivao oko 50 dolara nedeljno, kao popularna atrakcija, jašući oko arene. U to vreme zaradio je mnogo novca na slikama i autogramima, a postoji podatak da je većinu dao prosjacima i beskućnicima.
Bik Koji Sjedi ubijen je 15. decembra 1890. u Standing Rok rezervatu, prilikom hapšenja zbog sumnje da je povezan s religijskim pokretom “Ples duhova”. 🧔🏽‍♀️❤️🌍

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments