David Bellamy

18. januara, 1933. godine, u Londonu, rođen je jedinstveni David Bellamy (1933 – 2019). Bio je autor i televizijski voditelj kultne emisije “The Botanical Man”, pored koje je uređivao skoro 400 drugih emisija o botanici, ekologiji i pitanjima životne sredine. Napisao je 45 knjiga koje se bave sličnim temama. Bio je jedan od redovnih saradnika televizijskih serija “Ne pitajte mene” (u periodu od 1974. do 1978.) kao i “Don’t Just Sit There” (neka vrsta nastavka prethodnog serijala, prikazivana 1979. i 1980. godine)

Tokom 1978. na britanskoj televiziji je bio emitovan ciklus od 10 epizoda njegove dokumentarne serije “New World” i “The Botanical Man” koja je 1979. proglašena za najveći uspeh u oblasti obrazovanja odraslih. U Jugoslaviji, krajem osamdesetih godina na Televiziji Beograd u okviru školskog programa za decu i mlade, emitovana je ova sjajna emisija koju smo pomno pratili i uživali uz genijalnog Bellamya.

Gospodin Bellamy je inspirisao generacije koje su stasavale osamdesetih. Bili smo radoznala deca, imali samo samo tri televizijska kanala. Sa nestrpljenjem čekali samo emisiju ovog čarobnjaka, koji nas je vodio kroz biljni i životinjski svet planete Zemlje. Učili smo uz neverovatne prizore i priče, vrhunskog borca za prirodu i opstanka tla na kome dišemo. Ličnost Gospodina Bellamya bila je istinski jedinstvena, te je pripadala neponovljivom vremenskom razdoblju u kojem smo imali čast da odrastamo.

David Bellamy, preminuo je 11. decembra, 2019. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments