Dejvid Džejson

Nadživeo je i dedu i ujka Alberta, danas 83. rođendan slavi Sir Dejvid Džejson. Prošlo je više od 40 godina otkako je emitovana prva epizoda serije „Mućke“, a ponajviše zahvaljujući njemu i dalje se gleda istim žarom. Takođe ovo ostvarenje je proglašeno za najbolji sitkom svih vremena.
Delova neverovatna popularnost inspirisala je čak i “Oksfordski rečnik” da u svoja izdanja uvrsti i njegove omljene reči i fraze poput: lovely jubbly i twonk.
Glumčev otac je radio na ribljoj pijaci, a majka kao kućna pomoćnica. I sam Dejvid je već sa 15 godina radio kao trgovac. Tu je naučio dosta stvari koje će mu pomoći za ulogu koja ga je proslavila. Tvorac serije Džon Saliven je takođe kratko radio na pijaci i omiljeni ljudi su mu bili ulični preprodavci.

Rej Bat, producent serije je imao najveće probleme da pronađe glumca za ulogu Dela, nakon što je nekoliko glumaca odbilo ulogu, sedeo je i gledao je u svom stanu seriju “Open All Hours”, i bio je poprilično impresioniran glumom Dejvida Džejsona.

Dejvid je izjavio:”Kada sam dobio scenario, pomislio sam kako je to jedna od najsmešnijih stvari koje sam pročitao”. Ostalo je istorija. Pored toga nisu zanemarljive i druge uloge, glumio je u još nekoliko po pravilu uspešnih stikoma i filmova, a zanimljivo da je u seriji „Dragi majski poljupci” glumio oca Ketrin Ziti Džons (prva slika), što je bila njena prva značajnija uloga. Pored Dela verovatno njegova najbolja uloga je u seriji „Frostov pristup“, u kojoj je glumio naslovnog lika inspektora Frosta. Za nju je takođe dobio gomilu nagrada, a serija se smatra jednom od najboljih britanskih krimi serija.
Što se tiče privatnog života važi za vrlo skromnog čoveka, odbio je brojne rijaliti ponude i imao je dve velike ljubavi, 30 godina je bio u vezi sa velškom glumicom Majfani Talog, međutim ona je 1995. godine preminula, a Dejvid je čitavo vreme brinuo o njoj, pa te godine nije ni radio. Ipak nakon te tragedije uspeo je da pronađe sreću, da se oženi i u 61. godini postane otac. Zanimljivo da je supruga Džil bila asistent produkcije upravo na seriji „Dragi majski poljupci“ i sa njom ima dvadesetdvogodišnju ćerku Sofi.

Ove godine slavi 60 godina rada i te 1963. godine je sam sebi dodao prezime Džejson po omiljenoj školskoj lektiri “Jason and the Argonauts”, zanimljivo iste godine kada je dao sebi taj pseudonim izašao je istoimeni film, njegovo pravo ime je Dejvid Džon Vajt.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments