Doli Parton

Kantri pevačica Doli Parton isto veče je napisala pesme „I Will Always Love You“ i “Jolene”.
Kada je prva pesma 1974. bila na vrhu top-lista Elvis je hteo da snimi svoju verziju pesme. Doli je bila zainteresovana dok pukovnik Tom Parker, Elvisov menadžer, nije rekao da je standardna procedura da kad kralj rokenrola obradi neku pesmu – polovina prava od te pesme ubuduće pripadne njemu. Ona je to odbila.

„Rekla sam: „Stvarno mi je mnogo žao“ i plakala cele noći. Bilo mi je užasno, s jedne strane to je Elvis. Ljudi su mi govorilii: „Ti si luda. To je Elvis Prisli…“, ali jednostavno nisam mogla to. Nešto mi je govorilo u srcu da to ne uradim i nisam. Znam da bi on razbio s tom pesmom. Ali nisam mogla. A onda je došla Vitni Hjuston sa svojom verzijom i zaradila sam od prava dovoljno novca da kupim Grejslend“.
Ona je odrasla u baš teškom siromaštvu i niko od poznatih nije više uradio za obrazovanje siromašnih od nje.
Godine 1990. procenat učenika koji ne završe srednju školu u njenom rodnom gradu bio je preko 30%. Ona je uvela “Buddy program”, gde su svi maturanti dobijali lepu sumu kada diplomiraju. To nije bilo samo bacanje para, ona je lično došla i objasnila im koncept – svako treba da nađe svog drugara (buddy), ko ne uspe ona će mu naći. Svako je morao da potpiše da će da maturira i učiniti sve u svojoj moći da i njegov buddy maturira. Učila je mlade ljude o prijateljstvu i pomaganju. Brojka odustalih od školovanja je pala na ispod 6% i održala se do danas.

Kada je 900 porodica izgubilo domove u požarima 2016. ona je svakoj porodici narednih pet meseci isplaćivala po $1000. Kada je došla u banku da završi papirologiju oko toga, svakoj porodici je dala još po $5000 da im se nađe. Ukupno devet miliona dolara.

Takođe njeno delo je– Imagination Library iz 1995. inspirisano njenom spoznajom da mladi u ruralnim sredinama i siromašnim porodicama već u startu bivaju u zaostatku kada krenu u školu i da ih to kasnije sprečava da teže višem obrazovanju. Cilj ovog njenog programa bio je da svako dete u njenom okrugu dobije jednu knjigu, jednom mesečno, od rođenja do polaska u školu, potpuno besplatno, bez ikakvih uslova. To je krenulo kao inicijativa u njenom rodnom gradu, a proširilo se na ogroman broj država širom sveta. Do 2018. na ovaj način podeljeno je preko 100 miliona knjiga.

Poznata je i po duhovitim izjavama, na početku karijere je rekla-„Ne vređaju me šale o glupim plavušama jer znam da nisam glupa… a nisam ni stvarno plava“.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments