Dragan Maksimović Maksa

Pre 22 godine preminuo je glumac Dragan Maksimović Maksa koga je u novembru 2000. na beogradskom Zelenom vencu pretukla grupa huligana neonacista, jer su verovali da je Rom.

Maksimović je teško pretučen dok je čekao autobus, a preminuo je od posledica tog napada dva meseca kasnije.

Na mestu gde je Maksimović brutalno pretučen na inicijativu reditelja Gorana Markovića postavljena je 2006. godine spomen-ploča a u beogradskom naselju Višnjička banja jedna ulica nosi njegovo ime.

Za smrt Dragana Maksimovića Makse niko nije odgovarao.

Neke od najuupečatljivijh uloga koje je odigrao bile su u filmovima „Petrijin venac“, gde je tumačio lik Mise, u Crnom Bombarderu pamtimo ga kao Psiha koji je u zatvorskoj ćeliji Crnog savetovao:

„Ako je vedro nebo i ti zapališ veliku vatru, i padne velika kiša – ti onda možeš da kažeš da si vatrom prizvao kišu, ako si je samo zato zapalio.“

Duh slobode hipi generacije maestralno je demonstrirao u kultnom „Mi nismo anđeli“ a uloga profesora Petra dodeljena mu je u filmu „Lepa sela lepo gore“.

Oni koji su sarađivali sa Maksimovićem kažu da je bio povučen čovek.

„Maksa je bio povučen i introvertan čovek, ali je prosto uvek zračio i ljudi su voleli da pričaju sa njim i da ga slušaju, a on je stvarno imao šta da kaže“, ispričao je svojevrememo reditelj Srđan Dragojević.

Dragan Maksimović je ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Debitovao je u Narodnom pozorištu u Beogradu ulogom Vojnika u predstavi „Majka Hrabrost i njena deca“, 1971. godine.

Za tri decenije na scenama ovog teatra ostvario je zapažene uloge u predstavama „Sarajevski atentat“ (Nedeljko Čabrinović), „Mandragola“ (Fra Bepo), „Britanik“ (Neron), „Lenjin, Staljin, Trocki“ (Genrih Grigorijevič Jagoda), „Kosovska hronika“ (Avdula), „Ribarske svađe“ (Bepo), „Poslednja potera za zlatom“ (Cager), „Kraj partije“ (Ham), „Mesec dana na selu“ (Ignjatije Ilič Spigeljski), „Suđenje gospođi Bovari“ (Senar), „Dugo putovanje u noć“ (Edmund Tajron), „Maksim Crnojević“ (Dužde od Mletaka)…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments