Edi Veder

Danas 58 godina puni Edi Veder, poslednji preživeli pevač grandž ere. On je potekao iz radničke porodice i imao je teško detinjstvo, radio je od malena, a surfovanje i muzika su ga spasli. Njegovi roditelji su bili razvedeni. Svog biološkog oca poznavao je kao “porodičnog prijatelja“ a tek nakon njegove smrti, majka mu je saopštila da je to zapravo njegov pravi otac. To je u Ediju izazvalo gnev, koji je imao veliki uticaj na tekstove njegovih pesama i uopšte na njegovu muziku i način muzičkog izražavanja.

Iako Kobejn u početku nije cenio Edija i smatrao ga pozerom, vremenom ga je okarakterisao kao dobrog momka i njihov odnos je bio korektan. Nakon što je Edi čuo vest o Kobejnovom samoubistvu, to ga je baš potreslo, pa je razmišljao da odloži tada značajnu turneju benda. Pošteno se isplakao, ali je ipak nastavio. Edi je jedini živi pevač od bendova velike četvorke koji su činili pravac Grandž. U ranijoj fazi poznat i po energičnim nastupima, pentrao se po konstrukciji na koncertima i bacao se u publiku sa velike visine (levo slike), zbog čega su se članovi više puta zabrinuli. Kao solo umetnik je uspešan, njegov poseban uspeh je muzika u filmu “U divljini”(Into the Wild) za koju je dobio Zlatni Globus. Njegovi idoli su bendovi The Who i The Doors, kao i Nil Jang, za koga je rekao da ima neverovatnu energiju kada su zajedno izvodili pesmu “Rockin’ in the Free World”.

Na nekim festivalima organizatori imaju običaj da isključe struju kada bend probije termin predviđen za nastup. Slično je moglo da se desi Ediju Vederu na koncertu u Dablinu pre pet godina.
On je svirao maratonski set od 33 pesme, a kada se približio rok za završetak koncerta – sišao je sa bine da reši problem s gradskim vlastima.
Pevač grupe “Pearl Jam” je sišavši s pozornice popunio ček na 25 000 evra i nastavio koncert i posle predviđenog roka.

Edi Veder je više puta priznao da slava koju su doživeli on i bend je previše za jedno ljudsko biće:

“Ono što smo mi imali tada, na vrhuncu naše slave 90-ih, je bilo previše za mene kao ljudsko biće i kao pisca, da ne mogu nigde da se pojavim i posmatram situaciju, a da u isto vreme svi ne posmatraju mene. Morali smo da se snađemo, da naučimo da živimo sa tim. Putem muzike, u to doba smo bili u mnogim sobama raznih ljudi, i to više puta na dan.”

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments