Hans Kristijan Andersen rođen je…

Hans Kristijan Andersen rođen je u Odenseu, u Danskoj, 2. aprila 1805. godine. Sin obućara i čistačice, proživeo je detinjstvo u krajnjem siromaštvu, tako da je povremeno bio primoran i da prosi, a nekada tokom života nije imao drugi zaklon sem mosta.

Međutim, pesnik i pisac je verovao da on nije bio sin svoga oca, već vanbračni potomak princa Kristijana Frederika koji će kasnije biti krunisan kao Kristijan VIII od Danske.

Andersen je bio ne tako lep dečak, sa ogromnim nosom i velikim stopalima, koji praktično nije imao prijatelje dok je odrastao i godinama je bio maltretiran. Još u mladosti je bio odbačen kao operski pevač i scenski izvođač, kome su se vršnjaci podsmevali. Ipak, konačno uspeva kao pisac i uzdiže se daleko iznad onih koji su mu se smejali.

Priča o ružnom pačetu bila je metafora njegovog sopstvenog života. Istoričari veruju da je pre nego što je napisao priču, autor pronašao nešto zbog čega je pomislio da je kraljevske krvi. Metafora se ne odnosi samo na činjenicu da je odrastajući mogao da zablista kroz svoju unutrašnju lepotu i izuzetan talenat, već objašnjava da je pripadao superiornoj lozi, da je bio sin kralja.

Andersen je želeo da bude operski pevač i glumac, ali je uspeo kao pisac i pesnik, a njegove bajke su ga dovele do slave. Preminuo je u Kopenhagenu 4. avgusta 1875. godine.

Da je Andersen bio inspirisan sopstvenim životom da stvori “Ružno pače”, nije pronalazak istoričara i proučavalaca književnosti, priznao je i sam. Jednom prilikom ga je kritičar Geordž Brandes pitao da li planira da napiše svoju autobiografiju, a Andersen je odgovorio da je to već uradio i pokazao mu u tom trenutku knjigu “Ružno pače”.

Izvor fotografija: Youtube/printscreen; Wikimedia.
Fotografije uredio: @Oficijalnastranicazanimljivo/FB.
Autorski tekst: @Oficijalnastranicazanimljivo/FB.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments