Jean-Claude Van Damme- priča o dečaku

Rođen je 18. Oktobra 1960. u Briselu, sin belgijskih računovođa. Od rođenja je bio slabašan i placljiv. Uvek je hodao s modricama, a vršnjaci su dobivali posebno zadovoljstvo pokazujući na njemu svoju snagu.

U doba od 11 godina otac ga je doveo u karate sekciju, čak ni ne sluteći da mu to određuje celi budući život.

Nosio je naočare s debelim staklima i nekoliko
godina učio klasični balet, što će mu kasnije doneti milione dolara.

Kad su svi otišli kući, a dvorana se ispraznila, mladić je ostao i nekoliko sati proučavao karate tehnike. Istovremeno se tvrdoglavo bavio psihološkom pripremom i auto-treningom, što je kasnije i pomoglo prevladati nedostatak samopouzdanja.

Trenirao je s odraslima, na treninzima nije bilo starosnih i težinskih kategorija. Sa 16 godina osvojio je prestižni turnir, a u finalu se borio protiv dvostruko starijeg i dvostruko težeg borca.

Njegov je trener odmah osjetio talent u njemu i, gotovo od prvih dana nastave, usadio je učeniku da treba postati prvak.

Trener mu je posvetio puno više vremena od ostalih, a trening nije bio ograničen na nastavu u teretani.

Tri ili četiri puta dnevno trener je pozivao mladića k sebi, što je značilo da je morao trčati kako bi prevalio udaljenost do učiteljeve kuće, a nakon treninga “kod kuće” trčati nazad. Ukupno je to bilo trosatno trčanje.

S vremena na vreme trener je stvorio poseban trening, na mladića je stavio zaštitne uređaje i na njega postavio svog ogromnog pastirskog psa.

1978. godine mladić je dobio crni pojas, a 8. marta 1980. udarcem u skoku u prvoj rundi nokautirao je Nemca Dietricha Targillsa i postao europski prvak u karateu među profesionalcima.

Početkom 80-ih radio je kao izbacivač u noćnom klubu Čaka Norisa.

Četiri godine zvao je sve holivudske studije s ponudama da glumi u filmovima.

Napokon, 1988. godine, momak je dobio ulogu i glumio u filmu i tako stekao svetsku slavu, zahvaljujući filmu “Bloodsport”.

Kao rezultat toga, krhki dečak Jean-Claude Van Damme izrastao je u veliku holivudsku zvezdu.