Neobična prošlost Paula Koelja

Foto: Profimedia

Izvor: Stil/opušteno.rs

Nakon pojave romana Alhemičar 1988. godine, brazilski pisac Paulo Koeljo stiče svetsku slavu. Svaki njegov roman je bestseler, ne postoji osoba koja bar jedn njegovu knjigu nije pročitala. Ovaj grenijalni pisac iza sebe krije neobičnu i pomalo šokantu životnu priču.

Rođen je 24. avgusta 1947. godine u Rio de Žaneiru. Danas ima 70 godina i trenutno sa suprugom živi u Ženevi.

Iako je relativno kasni počeo da se bavi pisanje, uspeo je da osvoji milione ljude širom sveta Rana mladost

Životna priča Paula Koelja vrlo je zanimljiva, pa čak pomalo i intrigantna. I pored velike ljubavi koju je gajio prema pisanju, nikako nije uspeo da se izbori sa svojim roditeljima koji su za njega planirali drugačiji život. Njegova majka je želela da on postane inženjer ili advokat, zbog čega ga je više puta slala u psihijatrijsu ustanovu ne bi li mu izbila suludu ideju iz glave o tome da postane pisac. Razlog za to bila je činjenica da se od pisanja u Brazilu ne može živeti.

Ipak, Paulo Koeljo je više puta izjavio da je oprostio roditeljima što mu nisu pružali podršku kada mu je bila najpotrebnija, iako je boravak u mentalnom azilu uticao na to da pati od kratkoročnog pamćenja.

Život pre pisanja

Paulo je bio tipični buntovni tinejdžer i prilično loš učenik. Bio je siromašan i vrlo nesrećan u školi. Takođe je bio i meta za siledžije, a taj problem je uspeo da reši zahvaljujući svom talentu za pričanje fenomenalnih priča. Nakon što je upisao pravni fakultet, ubrzo ga je napustio, predavši se drogama. Putovao je po svetu kao hipik, a pre nego što je počeo da se bavi pisanjem, bio je glumac, tekstopisac i režiser.

Zbog svog političkog akitivzima je hapšen nekoliko puta. Uhapšen je 1974. godine zbog aktivnosti protiv tadašnje vojne vladavine koja je videla njegove tekstove kao levičarske i opasne.  

Kidnapovan je zajedno sa svojom devojkom, a detalji oko događaja i dalje su misterija.

Preokret u 38. godini

Zahvaljujući hodočašću u Španiji sa svojih 36. godina, Paulo je doživeo preobražaj. U potpunosti je rešio da se posveti pisanju i tako je nastao njegov prvi autobiografski roman o hodočašću, međutim, tek njegova druga knjiga – Alhemičar, mu je donela svu slavu, brojne nagrade, tiraž u 35 miliona primeraka i najviše prevoda knjige živog pisca na svetu. Zanimljivo je to da je Paulo upravo ovaj roman napisao za manje od dve nedelje. Roman predstavlja metaforu njegovog ličnog života, prepreke i pronalaženje svog ličnog životnog cilja jer kroz glavnog lika Paulo je sebi postavio sudbonosno pitanje: Zašto mi je trebalo deset godina da napišem svoj prvi roman?

Zanimljive činjenice o Paulu Koelju koje sigurno niste znali: 

1. Pred pisanje svakog romana ima jedan neobičan i pomalo bizaran ritualKako bi počeo sa pisanjem nove knjige, čeka januar svake neparne godine.

2. 1996. godine, osnovao je institut koji pruža podršku starijim ljudima i siromašnoj deci.

3. Ima sopstvenu izdavačku kuću.

4. Nikada ne govori o nazivu knjige i o onome o čemu će pisati unapred, čak ni svojoj ženi, to je za njega previše intiman čin.

5. Voli da peva.

Podeli: