Sava Šumanović

Bora Todorović u filmu “Profesionalac” izgovara sada već kultnu rečenicu: “Sava je za mene najbolji slikar. Da sam ja slikar, ja bih tako slikao.”
Čovek koji je podjednako oduševljavao Modiljanija i Pikasa nažalost završio je tragično, ali njegova dela vreme očigledno ne može izbrisati. Za vreme Drugog svetskog rata došle su ustaše u njegovu rodnu kuću u Šidu odveli ga, tek onako i bez razloga, da se nikad ne vrati. Samo ih je zamolio da se lepo obuče, da ga sačekaju, poljubio je majku Persidu u ruku i nešto kasnije ispred iskopane jame u Sremskoj Mitrovici dobio je metak u potiljak, zajedno sa još 150 ljudi. Bio je u najboljim stvaralačkim godinama. Sava je bio izuzetno cenjen i u Hrvatskoj, pa su ljudi koji su živeli tamo žestoko osudili ovaj čin te grupe monstruma, što je bilo i prisutno i u tadašnjoj štampi nakon Drugog svetskog rata.
A kako je samo malo nedostajalo, kao uvek u životu, da Sava završi drugačije. Da konačno pred sam Drugi rat ponovo dođe u Pariz i tamo ostane gde je još dvadesetih godina postao veoma poznat u tadašnjoj košnici slikarske umetnosti, gde je i napravio svoj jedinstveni stil koji je jednostavno nazvao “kako umem i znam” koji je tada podjednako oduševljavao jednog Modiljanija i Pikasa koji to nikada nisu krili.
Kako je malo nedostajalo da posle čuvene i velike beogradske izložbe 1939. godine na današnjem Filološkom fakultetu kada je izložio svojih 410 slika konačno plati sebi put i boravak u Parizu. Taman kada se sve završilo, i prošlo maestralno, kada je dobio najbolje kritike kao definitivno najekspresivniji i najtalentovaniji srpski, jugoslovenski slikar, pošlo je po zlu. Počeo je rat, vrata Evrope bila su zatvorena.
Tako Sava Šumanović nikada nije uspeo da demantuje sebe i svoju izjavu za koju evo do sada je malo ko znao u Srbiji i šire, da je život samo jedno tužno ništa. Za njega je tako bilo i završilo se još tužnije, ali pre svega ponižavajuće, dok je Šumanović danas jedan od najboljih, ako ne i nabolji i najplodniji slikar sa ovih prostora, koji je ujedno danas u Srbiji i najprodavaniji na slobodnom tržištu.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments