Timoti Džon Bajford

Na današnji dan, 25. jula, 1941. godine u Solsberiju u Engleskoj, rođen je čarobnjak koji je živeo pod imenom Timoti Džon Bajford. Ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje TV serije za decu na prostoru bivše Jugoslavije: “Neven”, “Poletarac”, “Babino unuče”, “Metla bez drške”, “Nedeljni zabavnik”, “Otvori Prozor”, “Tragom ptice Dodo”, “Notna svaštara”.

Bio je i prevodilac srpskog književnog stvaralaštva na engleski jezik. Televizijskim radom počeo je da se bavi na Bi-Bi-Siju. Režirao je priloge i samostalne radove u dečjoj redakciji i s uspehom filmske inserte za serijski program. Na Bi-Bi-Siju je ostao do 1971. godine kada je došao u TV Beograd, radeći koprodukciju s dramaturgom Milom Stanojević.

Radio je serije za Dečju redakciju, Zabavni program i Školsku redakciju. Dobitnik je više priznanja za svoj rad, a Međunarodni centar književnosti za decu “Zmajeve dečje igre” dodelio mu je povelju za sveukupno stvaralaštvo i bezgraničnu odanost detinjstvu.

“Ja sam još uvek dete u duši zahvaljujući životu provedenom sa decom”, govorio je Timoti Džon Bajford. Njegov život oplemenjivali su muzika, poezija, priroda. Nije se odvajao od fotoaparata.

Do poslednjeg dana borio se za srećniji život dece i bolje školstvo u Srbiji. Na inicijativu njegove supruge Zorice i građana, a odlukom Skupštine grada Beograda, područje Banjičke šume od 15. septembra 2015. godine nosi ime spomenik prirode „Bajfordova šuma”.

Posle duge i teške bolesti, preminuo je u Beogradu 5. maja, 2014. godine.

Dubok naklon i veliko hvala za najlepše detinjstvo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments