Veći od glavnog grada Amerike

Danas 68 godina puni Denzel Vašington. Otac mu je bio sveštenik, a majka frizerka, njihov razvod u mnogome je uticao na njega, bio je kao maloletnik veliki buntovnik i pravio je razne prestupe. Ali ga je studiranje vratilo na pravi put. U početku je mislio da će biti novinar, međutim ubrzo je zavoleo glumu. Kada je 1975. sedeo kod majke u frizerskom salonu ušla je žena i tražila papir. Samo je napisala na papiru 28, i rekla mu da će jednog dana njegov glas čuti ceo svet. On je rođen 28., kao i njegova žena i prvo dete. Ta žena je bila jedna od najstarijih članova crkve u blizini.

“Kada sam bio na koledžu, prvi čas su nas pitali, šta želimo da ostvarimo, ja sam rekao da želim da budem najbolji glumac na svetu, cela klasa me je gledala kao da nisam normalan. Život me je naučio da pokušam da budem najbolji što mogu biti.” Govor sa dodele njegovog drugog Oskara za film “Dan obuke”, prvi je dobio za film „Slava“.
Zanimljiva je činjenica da su 2003. godine revolucionarne oružane snage Kolumbije imenovale troje ljudi iz SAD-a koje smatraju osobama velike važnosti, s kojima jedino pristaju da pregovaraju oko tadašnje krize, uslovljene oslobađanjem tri američka taoca. Prvi od trojice koju su naveli bio je Denzel, drugi i treći su bili režiseri Oliver Stoun i Majkl Mur.
U skladnom braku je već 37 godina sa Pauletom, ima četvoro dece, ima 10 nominacija (jednu za režiju) za Oskara, a njegov najstariji sin Džon Dejvid je takođe glumac i za sada je već bio nominovan za Zlatnog globusa.
Denzel uvek ističe koliko mu je žena važna i da tek kada je upoznao nju postao je kompletna ličnost, a ono što mu je takođe važno jeste njegov uticaj na ljude, najviše ga je dirnulo kada mu je u prodavnici prišao čovek koji je nakon njegove uloge u filmu „Let“ ostavio alkohol i zahvalio mu se na tome.
Denzel Vašington u svetu glume važi za jednog od najstrastvenijih čitalaca knjiga. Svoju čitalačku strast duguje Koni Mauro. Ona je bila školska bibliotekarka koja je tada sedmogodišnjem Denzelu dala prvu propusnicu. Savetovala ga je šta da čita i Denzel je ubrzo zavoleo knjige i čitanje. To je kasnije povezao i sa glumom. Koni je s ponosom pratila kako postaje veliki glumac, ujedno njen omiljen.
Denzel nije zaboravio Koni. Na njen 99. rođendan posetio je i proveo čitav dan s njom.

Preuzeto: Radioaktivni Komarac/FB

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments