Želim vam…

Čuveni Duško Radović napisao je nekada davno čestitku za Novu godinu, a ona se prepričava i šalje evo već više od trideset godina.

Ko je nije pročitao, trebalo bi da je zna. Ona nosi veoma jaku poruku, a njegove reči greju dušu.

Prenosim vam je u celosti:

– Danas je prvi dan, početak. Želim vam da vas ne boli ono što vas je bolelo a da vas voli ono što vas nije volelo. Želim da vam deca budu bolja od vas, da se više vi hvalite njima nego oni vama.

– Da želite i možete više nego što Vam treba, a da sve što Vam pretekne podelite sa onima koji ne mogu kao Vi. Želim Vam da budete potrebniji drugima nego oni Vama. Želim da vas dobro služe noge, da na njima provedete veći deo nove godine, da imate više posla nego vremena. Nemojte uzimati mnogo više nego što dajete.

– Da Vam ono što imate ne bude manje od onoga što nemate. Nova godina će, razume se, stići i onima koji je ne budu čekali. Međutim, sva čar i jeste u čekanju, a ne u Novoj godini. Lepo je čekati nešto u šta ste sigurni da će doći. Čekali smo u životu razne stvari, to svi znamo, a uvek su nam i sigurno dolazile- samo Nove godine. Na kraju ove i na početku nove godine, mogli bismo se kao deca zakleti ili makar reći sebi:

– Neću više nikad, ili ću manje nego do sada, ili ću samo onoliko koliko moram, jer sam takav kakav sam. Nemojte se danas boriti za ono protiv čega ste se nekad borili. Nemojte nikad više tuđim greškama objašnjavati i pravdati svoje. Nemojte raditi ono čega bi se vaši roditelji stideli i čega će se vaša djeca sutra stideti, nemojte sebe proglašavati jedinim i najboljim.

– Najbolji više nisu živi, a mi smo tu samo zato što njih više nema. Oslobađajte se sluga. Pomozite im da ne budu sluge, čak i onda kada bi oni to htjeli da budu. Poštujte druge ljude, nemojte ih proglašavati prijateljima samo onda kada su vam potrebni. Nemojte se dokazivati pred gorima od sebe, pred ravnodušnima, pred onima kojima bi trebalo platiti piće da bi vas slušali i da bi vam verovali.

– Nemojte stalno vikati i traziti još. Ponekad recite dosta i neću više, hvala, ni ovo nisam zaslužio. Nemojte tražiti da vam se unapred plati ono što što ćete tek uraditi. Mogli biste prije toga vratiti ili uraditi ono što ste već uzeli.

– Budite skromni zato što vi tako hoćete, a ne samo zato što vam drugi ne daju. Želim Vam na kraju, da ova godina ima više sreće sa Vama nego prethodna!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
20bet
8 months ago

Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

binance referencní bonus

Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me. https://accounts.binance.com/cs/register?ref=T7KCZASX