Afrički tvor zanimljivi kućni ljubimac koji osvaja srca ljudi

Mala zanimljiva i inteligentna životinja osvaja srca ljudi diljem cijelog svijeta.

Ova mala inteligentna životinja velika je lasica. Tvor je životinjica čije se porijeklo pronalazi u Istočnoj Europi i Aziji. Često ga se svrstava i u porodicu jazavaca, tvorova i kuna. Neki izvori govore o njihovoj pripitomljenosti još u starom Egiptu.

tvor-1

Kako afrički tvor izgleda?

Mali afrički tvor ima duguljasto tijelo koje je jako elastično, obraslo gustim krznom, malene uši te dugački i obrastao rep.

Imaju četiri noge i iznimno su brzi. Veličina im se kreće oko 30 do 45 centimetara (ovisi o spolu) i to bez repa, koji je sam dugačak oko 13 centimetara. Težina ženke je oko 0,7 kg, dok mužjak čak teži i do dva kilograma.

Često se dogodi da su afrički tvorovi slijepi i gluhi, no to ih ne čini manje vrijednim bićima. Naime mogu se pohvaliti s izuzetno dobrim njuhom.

tvor-7

Kako postupati s njim

Ove malenim simpatičnim životinjama treba se približavati vrlo nježno, jako polagano i bez ikakvih naglih pokreta. Primate ga s jednom rukom ispod prednjih nogu, a drugom rukom mu ugrabite zadnje noge.

Tako ćete pridobiti njegovo povjerenje te kada se tvorić privikne na vas, dolazit će vam u ruke sam od sebe i tražiti vašu pažnju.

Afrički tvor vam se neće odazvati ako mu nadjente određeno ime, no reagirat će na određeni zvuk koji možete proizvesti.

Kada ga učite pozivanju s recimo zviždanjem, kada shvati što od njega očekujete, obavezno ga morate nagraditi, kako bi znao da radi nešto što treba. Kada vam dolaze gosti, najbolje ga je držati u nekom njegovom prostoru, kućici koju ste nabavili u nekom zoo dućanu.

tvor-2

Afrički tvor često svojim ugrizom komunicira s vlasnikom, stoga ga trebate naučiti toleranciji do koje granice s ugrizom može ići. Jači ugriz često znači da nije raspoložen za igru ili da mu je neugodno i boji vas se. Stoga je kvalitetno vrijeme provedeno s njima najbitnije.

Kada spavaju, pustite ih i ne dirajte. Oni vole drijemati tijekom dana te je bolje ako ih ne zamarate tijekom sna..

tvor-3

Smještaj u kući

Za afričkog tvora najbolji je kavez veličine 60 x 60 x 80 centimetara. Podij kaveza i ljestve moraju biti od plastike.

Kavez mora biti opremljen svim stvarima potrebnim za njegov što ugodniji boravak, a to uključuje: krevetić (napravljen od pamučne tkanine), mjestom za obavljenje nužde, hranilicom, pojilicama, ljestvama, ležaljkom. Njegov kavez je potrebno redovito čistiti.

Unutar kaveza držite im igračke i to što više vrsta, napravljenih od kartona ili tvrde plastike. No, pazite na male igračke i na njihove dijelove, kao što su male mekane plastike, jer im upravo takvi dijelovi, ako ih progutaju, izazivaju velike probleme.

Ako ga puštate iz kaveza, obavezno osigurajte prostor u kojem će se afrički tvor nalaziti – prekrijte sve kablove i utičnice. Pazite da se ne ugura negdje poput pećnice ili kuhinjskih elemenata. Ne podcjenjujte njihove sposobnosti, stoga ih imajte čvrsto na oku.

tvor-4

Hrana

S obzirom na to da je afrički tvor mesojed, treba dosta paziti na hranu koja mu se daje te ta hrana mora sadržavati minimalno 22 % masnoća i minimalno 34 % proteina. Možete ih hraniti hranom za male mačiće ili sirovim ili kuhanim pilećim/purećim mesom. Inače, u divljini vole najviše jesti miševe, vjeverice, zečeve, ptice, zmije i kukce.

Izdvojeno:

> NE smijete im davati mlijeko, niti ništa slatko – to uključuje slatkiše i voće – jer su često podloženi obolijevanju od šećerne bolest.
> Ako ste u prilici, slobodno mu pružite u manjoj mjeri poslastice koje su namijenjene za tvoriće, što uključuje brikete ili kolačiće.

tvor-5

Zdravlje

Afrički tvor ima specifični miris i morate se na to naviknuti. Često mužjaci koji nisu kastrirani svojom mokraćom obilježavaju teritorij, dok ženke nemaju toliko intenzivan miris kao mužjaci.

No, ako kastrirate malog afričkog tvora, taj neugodan miris će nestati. Za one koji ga ne žele kastrirati trebaju znati da neugodan miris mogu privremeno ukloniti kupanjem. No ne smijete ih kupati više puta godišnje, jer njihova koža luči potkožne masnoće koje mogu dovesti do još neugodnijeg mirisa od postojećeg.

Izdvojeno:

> Ako ga pravilno hranite i pazite na zdravlje, vaš afrički tvor može živjeti od sedam do deset godina.
> Najčešće bolesti koje se mogu pojaviti kod afričkog tvora su: poremećaj šećera u krvi, crijevna začepljenja, bolest štitnjače, promjena boje krzna, prehlada a ponekad i srčani udar zbog vrućine.

tvor-6

Razmnožavanje

Parenje se najčešće odvija u veljači i ožujku a razdoblje trudnoće traje između 42 i 45 dana, nakon čega ženka izleže između jednog do pet tvorića. O ženkinoj spolnoj zrelosti utječe duljina dana pa čak i sunčeva svjetlost. Kada se izlegne, brine se sama oko mladunca. Tek s osam tjedana mladunci se mogu odvojiti od majke (tada sami jedu i piju) te krenuti u upoznavanje sa svojim vlasnikom.

Zanimljivosti

> Afrički tvor nije idealni kućni ljubimac ako u stanu imate malu djecu.
> U divljini prežive do 3- 4 godine, dok u stanu ili kući do 9 godina.
> Aktivniji su više po noći nego po danu.
> Boja prsa i trbuha varira od svijetle boje pa sve do kremaste.
> Mogu putovati i do 18 kilometara samo da pronađu svoj plijen.

Izvor: wishmama.hr

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments