Kunić – idealan kućni ljubimac

Izvor: zoona.hr

Hej, ja sam kunić! Vrlo sam privržen kućni ljubimac. Pitom sam, drag, veseo i inteligentan. Jako ću voljeti tvoje društvo. Znaš li da sam porijeklom iz jugozapadne Europe (Pirinejskog poluotoka) i sjeverozapadne Afrike? Razmišljaš li o meni kao svom novom kućnom ljubimcu? Najbolje da se upoznamo. Reći ću ti odmah sve o tebi.

Kunić je nakon pasa i mačaka statistički najmnogobrojniji kućni ljubimac. Postoji zaista mnogo pasmina, a najpopularnije su patuljasti i malih kunići, poput ovnolikih kunića, hermelina, rexa ili angora kunića.

Pitaš se koja je razlika između kunića i zečeva? Nas kuniće često nazivaju ‘zečevima’, ali mi to nismo. Mi pitomi kunići potječemo od divljeg kunića. Zečevi imaju dulje stražnje noge, dulje uši i užu glavu od nas. Mi živimo u grupama, zečevi ne.

Kunić – životni vijek

Životni vijek nam je oko 10 godina. Važno je znati da smo mi kunići jako društvene životinje i moraš nas imati barem dvoje. Idealan par je ženka i kastrirani mužjak.

Dvije ženke dobro će se družiti, ali samo ako se odmalena poznaju. Ženke znaju biti svađalice među sobom i često se međusobno ne podnose.  Naravno, nije uvijek tako i postoje prava ženska kunićka prijateljstva.

Dva mužjaka zajedno nije preporučljivo držati, a ako nisu ni kastrirani, može doći do vatrenih okršaja.

Mi kunići volimo komunicirati među sobom, čistiti se međusobno i ušuškati jedan uz drugog za spavanje.

Ponašanje kunića s drugim životinjama

Odlično se slažemo s drugim vrstama kućnih ljubimaca, ali to ne možeš postići na silu. Najbolje je da se s tvojim drugim ljubimcima postepeno upoznajem.

Njega kunića

Kada sam zdrav kunić, imam suhu njuškicu, bistre okice, gusto krzno i jako sam živahan. Noktiće mi moraš povremeno rezati. Često me četkaj, linjam se svaka tri mjeseca i moraš mi skinuti suvišnu dlaku. Jako, jako volim grickalice za zubiće poput jabuka.

Kunić – potrebna oprema

Nemoj me držati u kavezu. Daj mi barem 2 kvadratna metra prostora. Za dva kunića osiguraj dvostruko. U kavezu neću moći skakati i trčkarati, ogradi dio slobodnog prostora za mene. Tako ćeš biti siguran da neću gricnuti tvoje kablove i dijelove namještaja. Ukoliko me puštaš po stanu, pazi da se ne ozlijedim. Vrt dobro ogradi, znatiželjan sam i mogu odlutati. Mogu iskopati duboki tunel i preskočiti visoku ogradu.

Van mogu kada zatopli, oko travnja ili svibnja. Ukoliko smo se dogovorili da sam vani, nemoj me vraćati unutra, mene grije moja zimska dlaka.

U kavez stavi i igračke kako mi nikada ne bi bilo dosadno.

kunić

Prehrana

Najviše volim papati sijeno, možeš mi ga davati u neograničenim količinama. Pazi da uvijek imam svježe vode, a volim mrkvu, kelj, blitvu i peršin. S livade ću smazati djetelinu, cvjetove i listove maslačaka. U trgovini za kućne ljubimce za mene ima i gotova mješavina sjemenki.

Bolesti

Ukoliko primjetiš da nisam živahan, nemam tvrdu stolicu ili imam proljev, odvedi me veterinaru. Naša vrsta može imati dosta zdravstvenih problema, a među najčešćima su kokcidioza, respiratorne infekcije, vanjski i unutrašnji paraziti kao i nevoljno micanje glavom. Treba me redovno voditi kod veterinara, baš kao i svakog kućnog ljubimca.

Kunić – karakteristike vrste

Svaki je kunić poseban. Nemoj istog trena odustati od mene, pogotovo ako ti odmah ne skočim u krilo. Neki se kunići nikada neće jako voljeti maziti. Privuci me kakvom poslasticom i daj mi prostora. Doći ću do tebe, ja sam jako radoznao. Uživaj u meni, uvijek sam presladak, dok jedem, dok se mazim, dok skakućem, dok se čistim. Ja sam odličan ljubimac, ukoliko imaš uvjete za mene, budi moj vlasnik!