Pas koji plijeni pažnju svojom ljepotom

BOSANSKO HERCEGOVACKI PAS TORNJAK: ČUVAR I PRIJATELJ

Pas koji plijeni pažnju svojom ljepotom

Bosanskohercegovačka autohtona pasmina pasa tornjak sa svojom dugom, raskošnom dlakom i blagim temperamentom ne ostavlja ljude ravnodušnima. To je planinski ovčarski pas koji je stoljećima služio u odbrani stada od vukova i medvjeda. Ovaj pas uvijek ima određenu dozu agresivnosti, a u gradskim sredinama, umjesto stada čuvat će obitelj.

“Tornjak je danas popularna pasmina zbog svoje upotrebljivosti. To je pas koji je osvojio srca mnogih porodica. Također, ljudi ga još uvijek koriste u ruralnim predjelima kao radnu pasminu koja služi svojoj svrsi.

Tornjak je samosvjestan pas koji sigurno ima emocije, inteligenciju, privrženost ljudima ali i crte dominacije kada je to potrebno. Ono što ga karakteriše jeste nepovjerljivost prema strancima, te se zbog toga nerijetko ponaša zaštitnički prema strancima sa aspekta zaštite svoga vlasnika i njegove imovine.

Ustrajan je u izvršavanju postavljenih zadataka, staložen, dobroćudan prema ljudima, a oprezno agresivan prema zvijerima i napadačima na dom, tor, stado ili vlasnika.

📝Pise: History of Bosnia and Herzegovina
📷Foto: HBIH©

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments