Psi koji su branili Košare

Crni (u zagrljaju vojnika) i Major Lister, dva su najpoznatija psa koja su godinama sa vojskom čuvala i branila tadašnju granicu SRJ. Lister je dobio čin majora zbog svoje izvanredne službe koja je trajala od 1992. Bio je sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost.
Poslednji put je zacvileo na Vaskrs 11. aprila 1999. do kraja odan uz svog tadašnjeg vodnika Vasojevića “Jaguara”. Prvi rafal ih je presekao, drugo odeljenje je čulo Listerovo zavijanje, nakon sledećeg rafala, više se ništa nije čulo.
“I sada kada bih otišao na karaulu, čekao bih da ga vidim, da potrči ka meni… Da se zagrlimo”. Reči su njegovih saboraca. (Izvor: Чојство)

Crni je službovao na karauli Košare od 1997. do 1999. Bio je opasan, ali i velika maza. Zahvaljujući njemu, spasen je kapetan Goran Loznica, koji je teško ranjen uspeo da pobegne u šumu, nakon što je njegov vod upao u zasedu u kojoj je stradalo šest vojnika. Crni ga je nanjušio, te je kapetan spasen sigurne smrti. Crni je jedini preživeo Košare, ali nije dočekao kraj rata. 15. juna 1999. ubili su ga pijani rezervisti i dobrovoljci. Za ubistvo službenog lica, dobili su četiri godine robije.
Istog dana, Crni je sahranjen u Batuši kako bi večno čuvao granicu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments