Afrika se cepa

Afrika se cepa: Kontinent se odvaja na dva dela, čak 10 država izgledaće
potpuno drugačije, snimljeni prizori su zabrinjavajuća stvarnost

Velika rasedna dolina iznenađuje naučnike, koji su očekivali da će se proces razdvajanja odvijati sporije
Snimci i fotografije koji prikazuju duboke ponore koji se otvaraju u kenijskim okruzima Narok i Susva brzo su se proširili društvenim mrežama kada su se pre nekoliko godina pojavili na internetu. Procep u zemlji, koji se proteže nekoliko kilometara u dužinu, na nekim mestima je dubok 15 i širok 18 metara

Lokalni geolozi su delimično objasnili ponore kao fosilne rasede, prekrivene vulkanskim pepelom sa obližnje planine Longonot. Jake padavine su sprale materijal koji je popunjavao rasede.
Verovatno su rasedi, ako se potvrde kao takvi, povezani sa tektonskim stresom ili upadom magme u dublje slojeve Zemlje. Ovo područje je deo Velike rasedne doline, mesto na kom se komad Afrike polako odvaja od ostatka kontinetna zbog pomeranja materijala u omotaču jezgra.

Na kraju će ova pukotina postati toliko duboka da će se u nju uliti okean, čime će se istočni deo Afrike odvojiti od ostatka kontinenta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Create Account
1 year ago

The point of view of your article has taught me a lot, and I already know how to improve the paper on gate.oi, thank you.

binance-а тркелу

I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.