Bajkalsko jezero u 10 fotografija – Sibir


Najdublje i najstarije jezero na Zemlji, koje u sebi sadrži oko 20% svetske zalihe slatke vode, smestilo se u jugoistočnom delu nepreglednog Sibira. Bajkalsko jezero je okruženo snegom okrunjenim planinama i smatra se za najčistije i najprovidnije jezero na svetu. Moguće je videti i do 40 metara dubine u! Bajkalsko jezero duboko je čak 1.700 metara. Zbog starosti i prilične izolacije jezera na i u njemu postoji vrlo bogat i neobičan životinjski svet, pa ga nazivaju i ruski Galapagos. Ovo je na svetu jedinstven primer slatkovodnog ekosistema s brojnim endemskim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge prilično neobične. U Bajkalsko jezero utiče čak 336 reka,a iz njega ističe samo jedna-Angara. U jezeru se nalazi 27 ostrva od kojih je najveće Olhon.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io
1 year ago

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me?

binance開戶
1 year ago

Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

crea un account binance

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/it/register-person?ref=W0BCQMF1